Levendulás fagyi a nyári napokra: tej nélkül készül

Levendulas-fagyi-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezt a receptet fagyigép nélkül is könnyen elkészítheted, és egy nyugtató, hűsítő desszert lesz a jutalmad.

Nincsen nyár fagyi nélkül! Ha pedig valami igazán különleges ízűt készítenél, akkor ezt a levendulás változatot mindenképp próbáld ki. Több szempontból is rendhagyó, hiszen amellett, hogy nem igényel fagyigépet, tejtermék sem kerül bele. Tej vagy tejszín helyett ugyanis konzerves kókusztejjel készül, így nemcsak vegán lesz, de a zsírtartalma is jóval alacsonyabb, mint a klasszikus fagylaltoké.

A másik pozitívuma pedig az, hogy mesterséges színezékek helyett feketeáfonya-pürét tartalmaz, így nemcsak gyönyörű, lila színű lesz, de vitaminokban is bővelkedik.

Levendulás fagyi

Levendulas-fagyi

Hozzávalók 6 személyre

  • 150 g fekete áfonya
  • 500 ml konzerves kókusztej
  • 4 ek szárított levendula (csak virág)
  • 60 g cukor vagy más édesítő
  • 450 g édes banán (héj nélkül) lepürésítve
  • 2 ek citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Az áfonyát mossuk meg, tegyük aprítógépbe, és dolgozzuk szósszá.

A kókusztejet öntsük egy közepes edénybe, adjuk hozzá az áfonyaszószt, a levendulát és a cukrot, és forraljuk fel. Alacsony hőfokon főzzük 2-3 percig, vegyük le a tűzről, és hagyjuk ázni további 5-10 percig.

Szűrjük a kókusztejet egy közepes hő- és fagyálló edénybe (ebben készül majd a fagyi), és keverjük hozzá a banánpürét és a citromlevet. Tegyük fagyasztóba, és hagyjuk 5 órát dermedni.

5 óra után vegyük ki, és alaposan keverjük át a félig megfagyott desszertet. Tegyük vissza a fagyasztóba újabb 5 órára, ezután ismét keverjük át, széttördelve az időközben keletkezett jégkristályokat. Ismételjük meg a keverés-fagyasztás folyamatát még egy utolsó alkalommal.

Fogyasztás előtt 15 perccel pihentessük szobahőmérsékleten, így könnyebb lesz kanalazni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük