Gyulladáscsökkentő mangós turmix – Csipetnyi őrölt bors is kerül bele

mangocover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár még hideg az idő, ezzel a turmixszal a trópusokon érezhetjük magunkat, ráadásul az ital fűszerezése sem mindennapi.

A legjobb napindítók egyike a gyümölcsturmix, megvan benne minden, amire a szervezetnek szüksége lehet, hogy energikusan induljon a nap. Imádom a mangót és a gyümölcs édes húsából készült turmixot is, melyet sokféleképpen készítettem már, főleg a testvéremnek, ugyanis ő - jó sportember lévén - odafigyel az egészséges táplálkozásra.

A mangós turmix egészségügyi hatásai

Az Indiában őshonos gyümölcs nagy előnye - kellemes íze mellett -, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, jótékony hatással van a szervezetre. A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, foszforban, kalciumban és nátriumban is gazdag. Az érett mangóban az A-vitamin és béta-karotin, a picit éretlenebben pedig a C-vitamin jelentős.

Az egészséges turmixba a mangó mellé egy teáskanálnyi őrölt kurkuma is kerül, a fűszer gyulladáscsökkentő tulajdonságáról és szép sárga színéről ismert. A kurkuma mellől nem hiányozhat egy csipet őrölt fekete bors sem, amely hozzájárul a kurkuma gyors felszívódásához.

A turmix kókuszvízzel fog készülni, amit bio, illetve nagyobb szupermarketek polcain is fellelhetünk. Egészséges nedű, jó hatással van a szervezetre, de különösen a sportolóknak ajánlott, hiszen a fizikai terhelhetőségüket is növeli, illetve megakadályozza az izomgörcs kialakulását, mérsékeli az izomlázat. Ha sportolás előtt fogyasztjuk, vitalizál, ha utána, akkor energiát ad, pótolja az ásványi anyagokat a szervezetben.

Mangós turmix

mangóct

Hozzávalók 2 személyre

  • 125 milliliter kókuszvíz
  • 450 gramm mangó
  • 1 darab banán
  • 150 gramm görög joghurt
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 csipet fekete bors
Recept idők

Elkészítés:

A mangót pucoljuk meg, vágjuk kockára, a többi hozzávalóval együtt tegyük turmixgépbe és turmixoljuk krémesre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük