Marcipános stollen: itt az ideje a bolti helyett megsütni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon szeretem a marcipánt, ebből kifolyólag imádok minden olyan sütit, desszertet, amiben benne van. A marcipános stollenre Németországban bukkantam rá először, ott tényleg minden boltban árulják, de azóta már itthon is egyre több helyen kapható - és ami még fontosabb, hogy otthon is elkészíthető.
A marcipános stollen nagyon hasonlít a gyümölcskenyérre, csak kicsit édesebb és - mint ahogyan a neve is mutatja - marcipánnal egészül ki. Azért praktikus ez a sütemény karácsonyra, mert magas gyümölcs- és cukortartalma miatt sokáig eláll, akár hetekkel később is fogyasztható, az íze viszont semmit sem változik.
Az eredeti stollen receptje Drezda városához kötődik, nem véletlen, hogy a németeknél népszerű igazán ez a sütemény. Állítólag az alakja - ovális forma fehér cukorba hempergetve - a bepólyázott Jézuskát formázza meg. Eredetileg a neve is christstollen, vagyis krisztuskalács, ez az elnevezés azonban az évek alatt kikopott, lerövidült.
A marcipános stollen alapja sűrű kelt tészta, amibe mazsola, kandírozott citrom- és narancshéj, illetve marcipán kerül. De nem csak marcipános verzió létezik, van mandulás, diós, mákos, vajas változat is a németeknél. A diós vagy mákos stollen olyan Németországban, mint itthon a bejgli, nem hiányozhat egyik sem az ünnepi asztalról. A legnépszerűbb mégis a marcipános verzió, ha elkészíted ezt a receptet, rögtön rá fogsz jönni, hogy miért.
Marcipános stollen
Hozzávalók 4 adaghoz
- 25 gramm élesztő
- 250 gramm liszt
- 80 mililiter tej
- 80 gramm vaj
- 40 gramm cukor
- 0.5 teáskanál só
- 1 darab tojás
- 100 gramm mazsola
- 50 gramm mandula
- 50 gramm kandírozott citromhéj
- 50 gramm kandírozott narancshéj
- 1 evőkanál rum
- ízlés szerint vaníliás cukor
- ízlés szerint porcukor
- 100 gramm marcipán
- 1 kávéskanál kardamom
- 1 kávéskanál szerecsendió
Elkészítés:
2. A tejet melegítsük fel, ha már langyos, akkor rakjuk bele a 40 gramm cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk, hogy az élesztő megdagadjon.
3. A lisztet, a sót, a kardamomot és a szerecsendiót öntsük egy tálba, keverjük össze, majd adjuk hozzá a szoba-hőmérsékletű vajat és a tojást, gyúrjuk jól össze, majd mehet bele fokozatosan az élesztő is. Dagasszuk kb. 10 percig.
4. A rumba áztatott gyümölcsökből nyomkodjuk ki a nedvességet, adjuk hozzá őket a tésztához, és így is dagasszuk a tésztát kb. 5 percig. Tegyük a kész tésztát egy műanyag tálba, fedjük le, és hagyjuk kb. 1 óráig kelni.
5. A marcipánmasszánkat nyújtsuk ki kb. 1,5-2 cm vastagságú rúd alakra.
6. A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb. 20 cm hosszúságú téglalapra, és helyezzük a közepébe a rúddá formált marcipánt. A tészta két hosszú oldalát borítsuk egymásra, két rövid oldalát pedig hajtsuk be. A marcipán melletti tésztarészt kicsit nyomkodjuk le, hogy megkapja jellegzetes formáját a stollen.
7. Béleljünk ki egy kb. 14x24 cm-es tepsit sütőpapírral, majd erre helyezzük a kész stollenünket. Kelesszük még így is 15 percig, majd mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe 30 percre.
8. Ha elkészült a stollen, várjuk meg, amíg picit kihűl, majd kenjük le a külsejét olvasztott vajjal és hempergessük meg a vaníliás cukros porcukorban úgy, hogy mindenhol befedje a külsejét.