Fűszeres, mexikói marhahúsos chimichanga: laktató ebéd pofonegyszerűen
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
Ha mexikói konyha, akkor fűszerek, a chimichangában sincs hiány az illatos ízesítőkből, ha szereted a csípőset, garantáltan imádni fogod.
A chimichanga, vagyis a töltött, sült tortilla kedvelt mexikói étel, nagyon laktató és finom, érdemes kipróbálni. Többféleképpen készítik, de az alapja majdnem mindig darált marhahús, amit pikáns, csípős fűszerekkel ízesítenek, római kömény, chili és általában füstölt paprika adja meg a karakterét.
Az alábbi változat az igazi húsimádóknak készült, de ha szeretnéd, a darált marha egy részét főtt vagy konzervbabra cserélheted. Ha pedig szaftosabbra készítenéd, keverj a raguba egy kevés paradicsomszószt, vagy chilipor helyett használj chiliszószt. A kész, aranybarnára sült chimichangát is nyakon öntheted valamivel, a salsa, de a sajtmártás is tökéletes választás.
Chimichanga
Hozzávalók 12 darabhoz
- 2 ek olaj (+ a sütéshez)
- 4 darab jalapeño
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kilogramm darált marhahús
- 2 tk római kömény
- 1 ek chilipor
- ízlés szerint só, bors
- 1 tk füstölt paprika
- 1 darab lime
- 200 gramm cheddar sajt
- 12 darab tortillalap
Elkészítés:
A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra. A jalapeñót (kesztyűben) vágjuk ketté, szedjük ki a magházát, vágjuk kockákra.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, dobjuk rá a hagymát és a jalapeñót, majd dinszteljük 5-6 percig, míg puhák nem lesznek a zöldségek. Adjuk hozzá a darált marhahúst, fűszerezzük a római köménnyel, chilivel, sóval, borssal, paprikával, majd fehéredésig süssük. Kóstoljuk meg, ízlés szerint lehet chilisebb, köményesebb. Öntsük rá fél lime levét, keverjük össze.
A darált húsos ragut öntsük egy szitába/szűrőbe, hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség lecsöpögjön. Ha kész van, borítsuk egy tálba, keverjük össze a reszelt sajttal.
A tortillalapokat terítsük magunk elé, töltsük meg őket a húsos raguval. Hajtsuk be a tortillalapok két szélét, hogy ne folyjon ki a töltelék, majd tekerjük fel őket.
Egy mélyebb serpenyőben melegítsünk bő olajat, kb. 1 litert. Akkor jó, amikor eléri a 180 fokot. A chimichangát óvatosan helyezzük a forró olajba a szélével lefelé, egy húscsipesszel fogjuk 15 másodpercig, hogy a helyén maradjon. Körülbelül 1 percig süssük oldalanként, vagy míg aranybarna nem lesz.
Szedjük egy papírtörlővel bélelt tányérra, majd süssük ki a többit is.
Paradicsom-, sajtszósszal vagy salsával kínáljuk.
Fotó: Getty Images