![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szaftos marharagu aszalt szilvával dúsítva: a hús olyan omlós, hogy szétolvad a szádban
![amrcover](https://kep.index.hu/1/0/3915/39151/391519/39151985_2986573_e03cd6187606b463dda367572fb7ddbc_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A különleges ízesítésű marharagu remekül illik bulgur vagy rizs mellé, de kenyérrel tunkolva is mennyei.
Marhából nem csak fejedelmi pörkölt és gulyásleves készülhet, fűszeres ragukat is főzhetsz belőle: lehetőleg alacsony láng felett, félig lefedve, sokáig hagyd rotyogni a szaftos fogást.
Az aszalt szilvás marharagut tagine néven is szokták emlegetni. A tagine tulajdonképpen egy cserépedény, amelyet Észak-Afrikában használnak előszeretettel húsos, zöldséges egytálak készítésénél. Ebben az edényben szép lassan fő puhára a hús, de ha nincs ilyened, római tálban, esetleg fazékban is összedobhatod az isteni fogást.
A húst mindig hetesnél szerezd be, kérj pörköltnek való részt, általában a nyakat szokták ajánlani. A fűszerezéssel lehetsz bátrabb, a receptben írt édeset füstölt paprikára cserélheted, a római köményből többet is szórhatsz a hagymára, ha pedig nincs ellenedre a koriander, akkor keverj 1 csokorral a raguba az utolsó 2-3 percben. Az aszalt szilva helyett vagy mellé pedig aszalt paradicsom is kerülhet.
Marharagu aszalt szilvával
![amrct](https://kep.index.hu/1/0/3915/39152/391520/39152027_f1ff05984c3da732b2e81195aa3093ab_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 80 dekagramm marhahús (pörköltnek való)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál római kömény
- só és bors ízlés szerint
- 20 dekagramm sűrített paradicsom
- 2 deciliter víz
- 20 dekagramm aszalt szilva
- kevés olaj
Elkészítés:
A húst vágjuk közepes méretű kockákra.
A hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
A finomra vágott hagymát kevés olajon kezdjük el dinsztelni, majd mikor összeesett, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és a római köményt, pirospaprikát.
Körülbelül 2-3 perc után a kockákra vágott húst is keverjük a hagymához, majd 8-10 perc után adjuk hozzá a paradicsomot, vizet (1 decivel több is lehet) és az aszalt szilvát (egészben vagy feldarabolva). Jöhet a só és a bors, a ragut főzzük puhára, ha szükséges, a vizet pótoljuk. Minél tovább fő, annál finomabb lesz, de 1,5 óra minimum kell a húsnak.
A kész ragut kínálhatjuk kuszkusszal, bulgurral, rizzsel vagy kenyérrel.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!