Szaftos marharagu aszalt szilvával dúsítva: a hús olyan omlós, hogy szétolvad a szádban

amrcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A különleges ízesítésű marharagu remekül illik bulgur vagy rizs mellé, de kenyérrel tunkolva is mennyei.

Marhából nem csak fejedelmi pörkölt és gulyásleves készülhet, fűszeres ragukat is főzhetsz belőle: lehetőleg alacsony láng felett, félig lefedve, sokáig hagyd rotyogni a szaftos fogást.

Az aszalt szilvás marharagut tagine néven is szokták emlegetni. A tagine tulajdonképpen egy cserépedény, amelyet Észak-Afrikában használnak előszeretettel húsos, zöldséges egytálak készítésénél. Ebben az edényben szép lassan fő puhára a hús, de ha nincs ilyened, római tálban, esetleg fazékban is összedobhatod az isteni fogást.

A húst mindig hetesnél szerezd be, kérj pörköltnek való részt, általában a nyakat szokták ajánlani. A fűszerezéssel lehetsz bátrabb, a receptben írt édeset füstölt paprikára cserélheted, a római köményből többet is szórhatsz a hagymára, ha pedig nincs ellenedre a koriander, akkor keverj 1 csokorral a raguba az utolsó 2-3 percben. Az aszalt szilva helyett vagy mellé pedig aszalt paradicsom is kerülhet.

Marharagu aszalt szilvával

amrct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dekagramm marhahús (pörköltnek való)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál római kömény
  • só és bors ízlés szerint
  • 20 dekagramm sűrített paradicsom
  • 2 deciliter víz
  • 20 dekagramm aszalt szilva
  • kevés olaj
Recept idők

Elkészítés:

A húst vágjuk közepes méretű kockákra.

A hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.

A finomra vágott hagymát kevés olajon kezdjük el dinsztelni, majd mikor összeesett, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és a római köményt, pirospaprikát.

Körülbelül 2-3 perc után a kockákra vágott húst is keverjük a hagymához, majd 8-10 perc után adjuk hozzá a paradicsomot, vizet (1 decivel több is lehet) és az aszalt szilvát (egészben vagy feldarabolva). Jöhet a só és a bors, a ragut főzzük puhára, ha szükséges, a vizet pótoljuk. Minél tovább fő, annál finomabb lesz, de 1,5 óra minimum kell a húsnak.

A kész ragut kínálhatjuk kuszkusszal, bulgurral, rizzsel vagy kenyérrel.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük