
Diós, lekváros kevert süti: tojás nélkül készül
A diós kevert süti egyszerűen készül, csak egybe kell keverni az alapanyagokat. A végeredmény egy csodás, puha és mennyei sütemény.
A kevert tésztás sütiket a világ legyegyszerűbb dolga elkészíteni. Szem előtt tartva a megfelelő mennyiségeket, már csak az ízvilágra kell összpontosítani. Az egyik új kedvencemet, a leheletnyi kávéval készülő, márványos süteményt mutatom most be nektek!
A titka a csokoládés tésztához adott kávé, ami a vaníliás tésztával keveredve egy csodás, omlós és bársonyos textúrájú sütit kelt életre.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 24x12 cm-es kenyérsütő vagy őzgerinc tortaformát.
Készítsük el a tésztát. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a sütőport.
A vajas alaphoz egy másik nagy tálban verjük habosra a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot. Ez kb. 2-3 perc.
Ha már szép, krémes állagú, adjuk hozzá egyenként a tojásokat, majd keverjük bele a vaníliakivonatot is.
A lisztet és az írót felváltva adjuk hozzá a masszához, és dolgozzuk jól össze.
A kávét főzzük le, majd amíg még meleg, keverjük el a holland kakaóval, amíg minden hozzávaló fel nem oldódik. Várjuk meg, míg kihűl.
A tésztából vegyünk kb. 1/3 részt, és keverjük hozzá a kávés keveréket.
Készítsük el a márványos mintát. Az előkészített formába öntsük bele a vaníliás, majd a kávés, csokoládés tésztát. Ezután egy kés hegyével vagy egy hurkapálcával rajzoljunk bele spirálokat, így kialakítva a márványos hatást.
A sütit előmelegített sütőben süssük kb. 50-60 percig, vagy amíg a fogpiszkálóteszt minket nem igazol.
A kész sütit vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kb. 10 percig hűlni a formában. Ezután borítsuk ki óvatosan, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Az étcsokoládét egy kis tálban olvasszuk fel a vajjal akár a mikróban, akár vízgőz fölött.
A forró csokoládémázzal öntsük le a sütemény tetejét, majd várjuk meg, amíg teljesen megdermed.
Végül szeleteljük fel, és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu