Gyönyörű, márványos sütemény kávéval: hihetetlenül omlós a tészta

6
Nyomtatás
marvanyos-sutemeny
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy finom, omlós sütemény mindig telitalálat: ezúttal egy kávéval készült variációt mutatunk, amelyben a csokoládés és a vaníliás tészta keveredik egymással.

A kevert tésztás sütiket a világ legyegyszerűbb dolga elkészíteni. Szem előtt tartva a megfelelő mennyiségeket, már csak az ízvilágra kell összpontosítani. Az egyik új kedvencemet, a leheletnyi kávéval készülő, márványos süteményt mutatom most be nektek!

A titka a csokoládés tésztához adott kávé, ami a vaníliás tésztával keveredve egy csodás, omlós és bársonyos textúrájú sütit kelt életre.

Márványos sütemény

marvanyos-sutemeny

Hozzávalók 24 x 12 cm-es formához cm átmérőjű formához

A sütihez:

  • 260 g búzaliszt
  • 1.5 tk. sütőpor
  • 0.5 tk.
  • 170 g vaj
  • 200 g kristálycukor
  • 3 db tojás
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 180 ml író
  • 15 g holland kakaó
  • 3 ek. eszpresszó

A csokoládémázhoz:

  • 100 g étcsokoládé
  • 1 ek. vaj
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 24x12 cm-es kenyérsütő vagy őzgerinc tortaformát.

Készítsük el a tésztát. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a sütőport. 

A vajas alaphoz egy másik nagy tálban verjük habosra a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot. Ez kb. 2-3 perc. 

Ha már szép, krémes állagú, adjuk hozzá egyenként a tojásokat, majd keverjük bele a vaníliakivonatot is.

A lisztet és az írót felváltva adjuk hozzá a masszához, és dolgozzuk jól össze.

A kávét főzzük le, majd amíg még meleg, keverjük el a holland kakaóval, amíg minden hozzávaló fel nem oldódik. Várjuk meg, míg kihűl.

A tésztából vegyünk kb. 1/3 részt, és keverjük hozzá a kávés keveréket.

Készítsük el a márványos mintát. Az előkészített formába öntsük bele a vaníliás, majd a kávés, csokoládés tésztát. Ezután egy kés hegyével vagy egy hurkapálcával rajzoljunk bele spirálokat, így kialakítva a márványos hatást.

A sütit előmelegített sütőben süssük kb. 50-60 percig, vagy amíg a fogpiszkálóteszt minket nem igazol.

A kész sütit vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kb. 10 percig hűlni a formában. Ezután borítsuk ki óvatosan, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Az étcsokoládét egy kis tálban olvasszuk fel a vajjal akár a mikróban, akár vízgőz fölött.

A forró csokoládémázzal öntsük le a sütemény tetejét, majd várjuk meg, amíg teljesen megdermed.

Végül szeleteljük fel, és már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon