Márványos hatású banános kuglóf: mutatós, omlós és nagyon finom
Ha látványos süteményt készítenél, ami egyszerűen és nagy adagban készül, próbáld ki ezt a különleges, márványos banános kuglófot.
Mutatós és mennyei ez a márványos kevert kalács, ráadásul pár perc munkával állíthatod össze, a többit a sütő intézi. Hogy szezonálisra szabjuk, áfonyával dobtuk fel, de más gyümölccsel is elkészítheted, sőt, anélkül is isteni lesz.
A rétegek vaníliás és kakaós tésztából épülnek fel, ezek külön-külön is nagyon finomak, de a találkozásuktól lesz igazán különleges ez a sütemény. Fontos, hogy a csokis réteghez jó minőségű holland kakaóport használj, a fehéren maradt tésztába pedig akár bourbon vaníliás cukrot is keverhetsz.
Mivel kenyérsütő formában készül a süti, több időt igényel a sütése: ha esetleg a belsejét még folyósnak látod, de a teteje már pirul, fedd le alufóliával, úgy süsd tovább.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Vajazzunk ki egy 24x10 centis kenyérsütő formát.
Az áfonyát öblítsük át, csöpögtessük le.
A puha vajat és a cukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, keverjük el benne, majd a vaníliát és a tejfölt is forgassuk bele. Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport, majd keverjük csomómentesre a tésztát.
A kakaót keverjük el a forró vízben. A tészta kb. harmadát szedjük egy tálba, majd keverjük bele a kakaós keveréket. A maradék fehér tésztába keverjük bele az áfonyát.
A kétféle tésztát felváltva öntsük a formába: kezdjük a vaníliás egyharmadával, erre mehet a kakaós fele. Ezután ismét vaníliás következik, majd a maradék kakaós, végül a vaníliással zárjuk. Egy vajazókés segítségével készítsünk hullámot a tésztába, így szép márványos lesz.
Toljuk a sütőbe kb. 60-70 percre, tűpróbával ellenőrizzük, mikor van kész. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, de belül még nyers, fedjük le fóliával, úgy süssük tovább.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu