Pikáns, kókusztejes csirkecurry pörkölt mogyoróval: házi curry-vel készül

Massaman-curry
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Thai csirkepörkölt: a massaman curry-s, fűszeres, krumplival felturbózott csirkepaprikás igazi különlegesség, de mindenképp megéri adni neki egy esélyt.

Ez az egyik kedvenc fűszerezésű currynk: a klasszikus curryfűszerek - koriander, római kömény -, a fahéj, a szegfűszeg, valamint a savanykás és az édeskés ízek zseniális összhangjáról van szó. Ahogyan a legtöbb thai currynek, ennek is currypaszta az alapja, viszont itthon sehol nem találtunk massaman pasztát, úgyhogy elkészítettük a sajátunkat. 

Házi currypaszta

Amennyire bonyolultan hangzik, annyira egyszerű a paszta összeállítása és hozzávalói: a fűszereket bármelyik boltban megkapjuk, az egyetlen különlegesebb összetevője a citromnád, de azt is helyettesíthetjük lime-mal. Megéri elkészíteni ezt a currypasztát, ugyanis egy nagyobb adag jön ki belőle, amelyet bármikor elővehetünk és felhasználhatunk.

Maga a curry sok-sok csirkecombbal, kókusztejjel, mogyoróval és krumplival készül. A különlegességét a currypaszta, a tamarindpaszta és a halszósz adja, utóbbi kettőt szinte bármelyik nagyobb üzletben be tudjuk szerezni.

Massaman curry

Massaman-curry2

Hozzávalók 4 személyre:

A currypasztához

  • 2 teáskanál egész koriander
  • 2 teáskanál egész római kömény
  • 1 teáskanál egész fehér bors
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 0.5 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 mokkáskanál őrölt kardamom
  • 4 teáskanál pirospaprika
  • 0.5 mokkáskanál cayenne-bors
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 darab citromnád vagy lime
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál friss gyömbér
  • 2 teáskanál
  • 2.00

A curryhez

  • 500 milliliter kókusztej
  • 2 evőkanál currypaszta
  • 500 gramm csirke alsó- és felsőcomb
  • 1 marék pörkölt mogyoró (sótlan)
  • 4 teáskanál barna cukor
  • 200 milliliter víz
  • 2 teáskanál tamarindpaszta
  • 2 darab babérlevél
  • 2 evőkanál halszósz
  • 3 darab krumpli
  • 1 fej hagyma
  • 2.00

A currypasztához

  • 2.00
Recept idők

Elkészítés:

A házi currypasztához az első 3 fűszert száraz serpenyőben 4-5 percig pirítjuk, majd mozsárban összezúzzuk. A többi fűszert a lereszelt gyömbérrel, felaprított citromnáddal (vagy egy lime levével), a fokhagymákkal és a feldarabolt vöröshagymával együtt késes aprítóban lezúzzuk. Kész is a paszta, ebből 2 evőkanálra lesz szükégünk a húshoz.

Kevés növényi olajon egy forró serpenyőben körbepirítjuk a csirkecombokat, majd félretesszük őket.

Kevés olajat hevítünk, és elkezdjük lepirítani rajta a pasztát. Ha kicsit pirult, mehet a serpenyőbe a csirke, majd hozzáöntjük a kókusztejet, beleszórjuk a pörkölt mogyorót, felöntjük vízzel, belenyomjuk a tamarindpasztát, halszószt, a cukrot és a babérleveleket, majd legalább 1 órán át főzzük. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit és a hagymát. Ha puhára főtt a krumpli, elzárjuk a lángot és tálaljuk.

Ha elkészítenél házilag más currypasztákat is, itt találsz hozzájuk receptet. 

Fotó: Street Kitchen

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük