Omlós, mázas sült sonka – Hidegen és melegen fogyasztva is mennyei
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sonkát sokan csak ünnepnapokon készítenek, pedig hétvégi családi ebédek alkalmával is elkészülhet a mutatós finomság.
A sonka hidegen és melegen fogyasztva is isteni, mégis sok háztartásban csak az ünnepi asztalon kap helyet, pedig érdemes lenne sokkal gyakrabban készíteni. A sült sonkát mindig vékonyan kell felszeletelni, bármilyen köret tökéletes kísérője lehet. A szép szeletelés titka, hogy miután elkészül a sonka, várni kell 20-30 percet, hogy hűljön, nem szabad rögtön nekiesni, mert akkor biztos, hogy szétesik.
A sonka mázas borítással lesz a legfinomabb, intenzív ízekkel bolondítva, jó szaftosan. A maradék sonka hidegen is finom, tökéletes szendvicsalapanyag lehet belőle.
Mázas sült sonka
Hozzávalók 6 személyre
- 1 fej hagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál almaecet
- 240 milliliter narancslé
- 1 evőkanál mustár
- 10 darab szegfűszeg
- 4 evőkanál olaj
- 1 kilogramm főtt sonka
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál Worcestershire-szósz
- 2 evőkanál barna cukor
Elkészítés:
A sonka bőrét párhuzamosan vagdossuk be.
A hagymát durvára daraboljuk fel, majd a megpucolt fokhagymákkal együtt szórjuk magas falú tepsibe. Mehet rá az almaecet, az olaj, a mustár, a szegfűszeg és a narancslé, az egészet keverjük alaposan össze. Tegyünk egy rácsot a tepsire, a rács tetejére pedig tegyük rá a sonkát. Ezüstpapír alatt, 180 fokra előmelegített sütőben süssük 1 órát.
Sütés után a sonkát helyezzük át egy másik tepsire, az alatta sült hagymás keverékkel kicsit öntözzük meg (4-5 evőkanál), utána a szegfűszeget távolítsuk el a hagymás keverékből és az egészet öntsük át egy lábasba. A hagymás alaphoz keverjük hozzá a dijoni mustárt, a Worcestershire-szószt, a mézet és a barna cukrot, forraljuk egybe, majd az egészet kenjük a sonkára, ügyelve, hogy mindenhol befedje. A mázzal bevont sonkát toljuk vissza a 180 fokos sütőbe 20-35 perce, amíg szép színt kap.
Fotó: Getty Images