Krémes, tavaszi medvehagymás rizottó – Szezonban kötelező elkészíteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tavasz egyik első hírnöke a medvehagyma, amit egyszerűen nem lehet megunni, és nem csak azért, mert rövid a szezonja.
Gyönyörű zöld, elképesztően egészséges és nagyon jól illik az ételekbe, bár elég erős aromája és íze van - ez a medvehagyma. Amellett, hogy finom, segíti az emésztőrendszer működését, C-vitamin-tartalma miatt javítja a szervezet ellenállóképességét. A medvehagyma a tavasszal igen gyakori felsőlégúti betegségek megelőzésére, illetve a tünetek csökkentésére is alkalmas, amelyet szezonban te is szabadon szedhetsz. Arra kell nagyon vigyázni, hogy össze ne téveszd a gyöngyvirág hasonló színű, mérgező levelével.
A medvehagymát nagyon sokféleképpen felhasználhatod, pogácsába sütheted, de egy egyszerű túrókrémet is feldob. Krémes rizottóba is tökéletes, már a főzés közepén keverd bele, hogy a rizs át tudja venni az aromáját.
Medvehagymás rizottó
Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 gramm rizottórizs
- 100 milliliter fehérbor (száraz)
- 1 csokor medvehagyma
- 1 liter alaplé (zöldség)
- 70 gramm vaj
- 1 fej salottahagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 50 gramm parmezán
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A medvehagymát mossuk meg, vágjuk apróra.
A salottahagymát vágjuk apróra, egy serpenyőben pároljuk üvegesre olívaolajon. Tegyük rá a rizst, várjuk meg, amíg kifehéredik. Ekkor öntsük rá a bort. Amikor beszívta a rizs a folyadékot, vegyük le az erősséget, majd merőkanalanként adjuk hozzá az alaplevet, csak akkor öntsük hozzá a következőt, mikor az előzőt magába szívta. Közben keverjük hozzá a medvehagymát is. Mikor a rizs az összes alaplevet magába szívta, keverjük hozzá a parmezánt, a vajat, a sót és a borsot. Vegyük le a tűzről, majd hagyjuk néhány percig állni.
Fotó: Getty Images