Pikáns körözött medvehagymával – Gyorsan készítsük el, mert rövid a szezon

medvehagymás kőrözött 1 cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amikor megjelenik a medvehagyma a piacon, rögtön késztetést érzek, hogy beszerezzek belőle pár csokorral.

A medvehagymaszezon pofátlanul rövid, épp ezért nagyon ki kell használni. Ráaádásul nem is lehet hosszan tárolni, így a megvásárolt zöldséget szinte azonnal fel kell használni.

Medvehagymás pogácsa biztosan készül belőle, de a harsogó zöld színe nagyon sok mindenben jól mutat. Mártogatósokba, krémekbe is tökéletes, körözöttrajongóként azt készítettem belőle. Most tehéntúróból készült, de 2:1 arányban készíthetjük tehén- és juhtúróból is. 

Medvehagymás körözött

medvehagymás kőrözött recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 200 gramm juh- vagy tehéntúró
  • 3 evőkanál tejföl
  • 0.5 fej lilahagyma
  • 20 darab medvehagymalevél
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 0.5 evőkanál mustár
  • 1 kávéskanál kömény (őrölt)
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A medvehagyma szárait vágjuk le, a leveleket mossuk meg jó alaposan, majd vágjuk apróra. A hagymát is vágjuk egészen apróra.

Egy tálba tegyük a túrót, keverjük össze a tejföllel és a mustárral. Adjuk hozzá a hagymát, sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg köménnyel és pirospaprikával, végül forgassuk bele a medvehagymát is. Ha nem elég krémes, egy kevés vajat is keverhetünk hozzá. Érdemes egy éjszakát hűtőben pihentetni, hogy az ízek összeérjenek. 

Fotó: Szász Eszter /Sóbors

Ezt is szeretjük