
Pikáns körözött medvehagymával – Gyorsan készítsük el, mert rövid a szezon

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Ropogós

Különleges citromlekvár lime-mal: bármilyen süteményt feldob

Mandarinos kuglóf semmi munkával: álompuha, illatos süti

Sült zabkása körtével: a legjobb napindító ráérős reggelekre

Fűszeres hús sült krumplival egybeforgatva: kiadós és nagyon finom

Tartalmas, sűrű téli levesek egy helyen: táplálóak és finomak
Amikor megjelenik a medvehagyma a piacon, rögtön késztetést érzek, hogy beszerezzek belőle pár csokorral.
A medvehagymaszezon pofátlanul rövid, épp ezért nagyon ki kell használni. Ráaádásul nem is lehet hosszan tárolni, így a megvásárolt zöldséget szinte azonnal fel kell használni.
Medvehagymás pogácsa biztosan készül belőle, de a harsogó zöld színe nagyon sok mindenben jól mutat. Mártogatósokba, krémekbe is tökéletes, körözöttrajongóként azt készítettem belőle. Most tehéntúróból készült, de 2:1 arányban készíthetjük tehén- és juhtúróból is.
Medvehagymás körözött

Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm juh- vagy tehéntúró
- 3 evőkanál tejföl
- 0.5 fej lilahagyma
- 20 darab medvehagymalevél
- 1 teáskanál pirospaprika
- 0.5 evőkanál mustár
- 1 kávéskanál kömény (őrölt)
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A medvehagyma szárait vágjuk le, a leveleket mossuk meg jó alaposan, majd vágjuk apróra. A hagymát is vágjuk egészen apróra.
Egy tálba tegyük a túrót, keverjük össze a tejföllel és a mustárral. Adjuk hozzá a hagymát, sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg köménnyel és pirospaprikával, végül forgassuk bele a medvehagymát is. Ha nem elég krémes, egy kevés vajat is keverhetünk hozzá. Érdemes egy éjszakát hűtőben pihentetni, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors