
Tartalmas tojásos reggeli török módra: fűszeres joghurt az alapja
Kevés finomabb reggeli létezik a török buggyantott tojásnál, ami egyszerre krémes, fűszeres és nagyon izgalmas.
A shakshuka tökéletes választás lehet reggelire vagy akár egy könnyű vacsora gyanánt. A klasszikus változatot pirospaprikával, köménnyel és korianderrel ízesítik, de sokan gazdagítják fetával, spenóttal vagy akár kolbásszal is.
Ebben a receptben egy egyszerű, de ízekben gazdag változatot mutatunk be, amelyhez mindössze néhány alapvető hozzávalóra lesz szükséged.
Tálald sütőben pirított kovászos kenyérrel, úgy a legfinomabb!
A shakshuka elkészítéséhez egy kisebb serpenyőre lesz szükségünk.
A hagymákat tisztítsuk meg és aprítsuk fel. A paprikát mossuk meg, csumázzuk ki, majd szeleteljük fel nagyobb darabokra.
A paradicsomot – ha nem konzerveset használunk – mossuk meg és vágjuk fel kis darabokra.
Egy közepes méretű serpenyőben melegítsük fel közepes lángon az olívaolajat, és dinszteljük meg benne a vöröshagymát és a fokhagymát.
Adjuk hozzá a paprikát is, majd fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, illetve mehet bele a pirospaprika és az őrölt kömény is. Pirítsuk az egészet kb. 2-3 percig. Amikor a paprika is megpirult, adjuk hozzá az aprított paradicsomot és főzzük össze.
Egy kanál segítségével csináljunk 2 lyukat a szószban, és üssük oda a tojásokat.
Fedő alatt, lassú tűzön főzzük tovább 5-6 percig, amíg a tojás megfő a szószban.
A tűzről levéve díszítsük friss korianderrel, és már tálalhatjuk is.
Fotó, videó és recept: Borsos Dalma
@sobors.hu