Menemen, a török konyha tojásos lecsója: friss lepénykenyérrel az igazi

tlcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legtöbb nemzet saját lecsórecepttel büszkélkedik, köztük a törökök is, a menemen szaftos, tunkolós finomság, amit ráérős reggeleken érdemes elkészíteni.

Ebédnek vagy vacsorának is kiváló a lecsó, amit a törökök meleg lepénykenyérrel és teával fogyasztanak. A híres török lecsó sokféleképpen készülhet, vannak verziók, amelyekbe hús is kerül, a tojást tükör és felvert formában is az ételhez lehet adni, ha pedig török nyaralás során találkozol ezzel a finomsággal, elképzelhető, hogy sajtot is találsz benne. Fűszerek közül oregánó és füstölt paprika legyen kéznél, ez a két ízesítő az étel lelke.

Paprikából többfajtát érdemes használni, a legjobb, ha kápiából és hegyes-erősből készül, de akár pritamin is mehet a serpenyőbe. Ha friss paradicsommal dolgozol, akkor érdemes meghámozni, mert zavaró lehet a héja, de ha van a kamrádban sűrített paradicsom, akkor azt is használhatsz.

Török tojásos lecsó

tlct

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 darab paprika (kápia)
  • 1 darab hegyes-erős
  • 4 darab paradicsom
  • vaj vagy olaj
  • 6 darab tojás
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál füstölt paprika
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát, fokhagymát, paprikákat és a paradicsomot vékonyan szeleteljük fel.

A tojást verjük fel.

A vajat vagy az olajat forrósítsuk fel, majd dobjuk rá a fokhagymát, keverjük át. 1-2 perc után adjuk hozzá a hagymát és 8-10 percig dinszteljük. Adjuk hozzá a paprikákat (kápia, hegyes-erős), 5 perc után pedig a paradicsomot is. A lecsót keverjük meg, fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és füstölt paprikával. Főzzük 8-10 percig, majd keverjük hozzá a felvert tojást. Alacsony hőmérsékleten főzzük tovább, míg sűrű szaftja nem lesz (körülbelül 5 perc kell neki).

Melegen, kenyérrel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük