A legjobb házi levendulaszörp: negyedóra, és kész is
Javában tombol a levendulaszezon, az illatozó és megnyugtató aromájú virágból pedig érdemes szirup formájában is megőrizni egy adagot.
A mentaszörp az egyik legegyszerűbb házilag is elkészíthető szörp, hiszen mindössze három könnyen beszerezhető hozzávaló az alapja: menta, cukor és víz. Mentát érdemes frissen, a kertből szedni, ha pedig nem férsz hozzá a házi változathoz, akkor piacról szerezd be.
A szupermarketekben, cserépben kapható mentát viszont mindenképp kerüld, mert egyrészt nagyon túlárazottak, másrészt nem elég aromásak ahhoz, hogy igazán finom szörp készüljön belőlük. Ha pedig kísérletező kedvedben vagy, akkor a három szükséges hozzávalót friss lime- vagy citromlével is feldobhatod – a legfinomabb nyári italok készülnek majd belőle!
A vizet és a cukrot forraljuk össze egy közepes edényben, majd ha a cukor teljesen elolvadt, adjuk a sziruphoz a megtisztított, feldarabolt mentát, a lime és a citrom levét, és alacsony hőfokon főzzük 10 percig.
Vegyük le a tűzről, és fedő alatt hagyjuk teljesen kihűlni.
Szűrjük le, töltsük jól záródó üvegekbe, és elfogyasztásig hűtőben tároljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors