A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
A konzervbabot szűrjük le, öblítsük át, ha szárazzal dolgozunk, főzzük puhára akár már egy nappal korábban.
Az olívaolajat forrósítsuk fel egy lábasban, majd dobjuk rá a vöröshagymát. Dinszteljük 5-6 percig, míg áttetsző lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a római köményt és az oregánót. Várjunk 1-2 percet, míg illatozni kezdenek, majd adjuk hozzá a kockázott paradicsomot (a levével együtt), a főtt vagy konzervbabot és az alaplevet.
Forrásig melegítsük, közben sóval, borssal és chilipehellyel ízesítsük. Ha forr, vegyük kicsire a lángot, gyöngyözve főzzük 15-20 percig.
A leves nagyjából egyharmadát merjük ki egy tálba, majd botmixerrel pürésítsük, és öntsük vissza a maradék leveshez.
Ízesítsük a lime levével, illetve még ízlés szerint sóval és chilivel. Korianderrel megszórva kínáljuk, de tortillachips is illik mellé.