Így készül a mexikói hamburger: avokádókrém, lime-os majonéz és babpüré gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mexikói változat kicsit csípős, kicsit pikáns és egyáltalán nem mindennapi: alaposan meg van variálva az amerikaiak kedvence.
Ha azt hitted, hogy a hamburgert már nem lehet hova fokozni, most bebizonyítjuk az ellenkezőjét: a mexikói verzióba a húson és a zöldségeken kívül paradicsomos avokádókrém, korianderes-lime-os majonéz és babpüré kerül. Igazi mexikói ízkavalkád, amit a jalapeno és a tortillachips még tovább fokoz.
Lehet, hogy macerásnak tűnik, pedig minden egyes elem elkészítése kb. 2 percbe telik, csak le kell turmixolni a hozzávalókat. A hússütés és az összeállítás se bonyolultabb, szóval, ha szeretnél valami újat mutatni a családnak, akkor mindenképpen állj neki ennek a mexikói csodaburgernek.
Mexikói burger
Hozzávalók 4 személyre
A burgerhez:
- 4 darab hamburgerzsemle
- 600 gramm darált marhahús
- 100 gramm tortillachips
- 100 gramm cheddar sajt
- 75 gramm savanyított jalapeno
- 4 levél római saláta
Az avokádókrémhez:
- 2 darab avokádó (érett)
- 100 gramm koktélparadicsom
- 1 fej lilahagyma
- 1 csokor koriander
- ízlés szerint só, bors
A koriander-lime majonézhez:
- 100 gramm majonéz
- 0.5 darab lime
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 csokor koriander
- ízlés szerint só
A babpüréhez:
- 1 konzerv bab
- 1 mokkáskanál római kömény
- 0.5 mokkáskanál cayenne-bors
- 0.5 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Az avokádókrémhez a meghámozott avokádót és a többi hozzávalót egy aprítóba pakoljuk és krémesre dolgozzuk össze.
A koriander-lime majonézhez a koriandert apróra vágjuk, a fokhagymát átnyomjuk, belekeverjük a majonézbe, megy bele a lime leve és egy kis só is. Akkor jó a szósz, ha ugyanannyira korianderes, mint lime-os, ha nem így van, nyugodtan állítsunk az ízeken.
A babpüréhez mindent beleöntünk egy aprítóba, ezt is leturmixoljuk.
A római saláta leveleit vékonyan felcsíkozzuk, a sajtot, ha szükséges, lereszeljük.
A húsból darabonként 150 grammos húspogácsákat gyúrunk, melyeket közepes lángon oldalanként 4-5 percig sütünk egy serpenyőben úgy, hogy mindkét felét csak sütéskor sózzuk és borsozzuk. A második oldalra sajtot halmozunk, így fejezzük be a grillezést.
A hús szaftjain és zsírján megpirítjuk a félbevágott zsömlét, majd jöhet az összeszerelés.
A zsömle alját megkenjük a babpürével, erre jön a felszeletelt saláta. Erre kerül a húspogácsa a ráolvasztott sajttal, amit megkenünk az avokádókrémmel. Savanyított jalapeno és tortillachips megy még rá, a pirult zsömle tetejét pedig a koriander-lime majonézzel kenjük meg, mielőtt rácsukjuk. Kész is van!
Ha a bucit is magunk sütnénk, itt találunk hozzá receptet.
Fotó: Street Kitchen