Isteni finom a carnitas, a mexikói pulled pork: fűszerekkel, narancslében fő
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Picit édeskés, picit citrusos és összességében nagyon fűszeres a mexikói pulled pork, az egész család imádni fogja.
A pulled pork lassú tűzön készült sertéshús, amely olyan omlós lesz a hosszú főzési/sütési időnek köszönhetően, hogy egy villa segítségével szálaira szedheted. A mexikói változat, a carnitas a fűszerezésében tér el a hagyományos recepttől, naranccsal, római köménnyel, fahéjjal készül. Fontos összetevője még a mexikói oregánó, amely íze leginkább a majoránnára hasonlít, így azzal, illetve mediterrán oregánóval helyettesítettük.
Ez a változat még annyiban különbözik a tradicionális recepttől, hogy nem végig sütőben sül: kezdetben vaslábasban, narancslében és alaplében, zöldségekkel fő puhára a hús, csak utána kerül a sütőbe pirulni. Vaslábas helyett slow cookert is használhatsz, abban 7–10 órára is szüksége lesz a húsnak, illetve nem igényel ennyi folyadékot.
Bár nem kötelező lépés, érdemes a húst már előző este bedörzsölni a fűszerekkel, hogy még finomabb legyen. Ha ropogósabbra készítenéd, a kész, szálaira szedett pulled porkot tedd forró serpenyőbe, adj hozzá egy kevés olajat és a főzőlevéből 60 millilitert, majd addig süsd, míg a lé el nem párolog, a hús pedig le nem pirul.
Mexikói pulled pork
Hozzávalók 10 személyre
Alap:
- 2.5 kilogramm sertéslapocka (csont nélkül)
- 1 darab narancs
- 2 darab répa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 darab babérlevél
- 180 milliliter alaplé
- 180 ml narancslé
Száraz pác:
- 6 gerezd fokhagyma
- 2.5 tk só
- 50 gramm barna cukor
- 1 evőkanál majoránna
- 1 evőkanál oregánó
- 1 teáskanál római kömény
- 0.5 tk fahéj
Elkészítés:
A répát és a hagymát pucoljuk meg, vágjuk őket félbe. A narancsot is vágjuk félbe.
Keverjük össze a száraz pác hozzávalóit, a fokhagymát zúzva adjuk hozzá.
A húsról itassuk fel a nedvességet papírtörlő segítségével, majd dörzsöljük be alaposan a száraz páccal, mindenhova jusson belőle. Ha több időnk van, hagyjuk a húst állni a pácban pár órát.
Tegyük a húst és a zöldségeket egy vaslábasba. Adjuk hozzá a babérlevelet, majd öntsük fel az alaplével és a narancslével. Öntsünk még rá annyi vizet, hogy éppen ellepje a húst és a zöldségeket. Tegyük rá a lábasra a fedőt, várjuk meg, míg felforr a lé. Ekkor vegyük lejjebb a lángot, a fedőt úgy tegyük a lábasra, hogy legyen egy pici rés, ahol a gőz távozni tud. Gyöngyözve főzzük 3 órán keresztül.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A húst vegyük ki a léből, tegyük egy tepsire. Toljuk a sütőbe, 30 percig süssük, közben párszor öntözzük meg a főzőlevével.
Ha elkészült, hagyjuk picit hűlni, majd két villa segítségével húzzuk szálakra, szedjük szét.
Tortillával, zöldségekkel kínáljuk.
Fotó: Getty Images