Fűszeres töltött paprika, ahogy Mexikóban csinálják
Ha meguntad a klasszikust
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Elég gyakran olvasgatok külföldi recepteket, hogy inspirációkat nyerjek, így találtam rá erre a fantasztikus ételre is. Mivel a klasszikus, paradicsomszószos töltött paprika az egyik kedvencem, rögtön megjött a kedvem ahhoz, hogy ezt is kipróbáljam.
Ez a recept sok mindenben eltér a hagyományostól: tévépaprika helyett kaliforniai paprika van megtöltve, más a töltelék összetétele, és szósz egyáltalán nincs hozzá, maximum salsával lehetne leönteni. De ez nem baj, hiszen ez az étel nem is igényli az öntetet, önmagában is annyira szaftos és tartalmas, hogy semmi egyéb nem kell hozzá.
Ebben a paprikában a klasszikus darált sertéshús helyett pulyka van, amit a vörösbab, kukorica, paradicsom, quinoa és taco fűszerkeverék tesz teljessé. Ennél a receptnél a paprikát nem főzzük, hanem sütőben sütjük, tálalásnál pedig ezerféle dolog mehet a tetejére: tejföl, sajt, olívabogyó, salsa, avokádó.
Természetesen egy mexikói receptnél nem maradhat el a csípősség sem, ezt a jalapeno garantálja. Ízlésünknek megfelelően rakjunk bele, ha gyerkőcök is vannak a családban, akkor ki is hagyhatjuk belőle. Isteni finom savanyúságokat lehet kapni jalapenoból, amiket bátran ajánlok, ezeket is ehetjük - egy az egyben - az elkészült töltött paprikák mellé.
Töltött paprika mexikói módra
Hozzávalók 6 adaghoz
- 6 darab kaliforniai paprika
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 darab vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab jalapeno
- 0.5 kilogramm darált pulykahús
- 1 doboz vörösbab
- 1 doboz kukorica
- 2 teáskanál kömény
- 2 teáskanál chilipehely
- 0.5 teáskanál fűszerpaprika
- 0.5 teáskanál oregánó
- ízlés szerint só, bors
- 800 gramm kockázott paradicsom (lében)
- 1 bögre quinoa
- ízlés szerint friss koriander
- 2 bögre cheddar sajt
Elkészítés:
Tegyük oda a quinoát vagy a rizst főzni. (A quinoát először olívaolajon picit lepirítjuk, felöntjük 2 bögre alaplével, 15 percig főzzük, majd 5 percig még fedő alatt hagyjuk, hogy beszívja a folyadékot.)
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Vágjuk félbe hosszában a paprikákat, magozzuk ki őket, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Vágott felükkel lefelé fordítva pirítsuk le őket egy serpenyőben 15 perc alatt. Amíg pirulnak, nekiállhatunk a tölteléknek.
Egy evőkanál olívaolajon dinszteljük meg a kockára vágott hagymát, ehhez adjuk a fokhagymát és a jalapenot, és addig süssük őket, amíg meg nem puhulnak. Sózzuk, borsozzuk.
Adjuk hozzá a pulykahúst, fűszerezzük a köménnyel, chilivel, paprikával, oregánóval. Süssük addig, amíg a husi ki nem fehéredik.
Mehet hozzá a bab, a kukorica és a kockázott paradicsom a levével együtt, főzzük addig, amíg a lé elfő kicsit.
Vegyük le a tűzről a szószt, keverjük bele a quinoát és a koriandert. Sózzuk, ha szükséges.
Töltsük meg a paprikákat a töltelékkel, majd szórjuk meg mindegyik tetejét reszelt sajttal.
Rakjuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, tegyünk a tepsi tetejére alufóliát, és tegyük be őket az előmelegített sütőbe. 20 perc után vegyük le a fóliát, és így süssük még őket 10-15 percig, amíg a sajt meg nem olvad.
Tejföllel, salsával, olívabogyóval tálaljuk.
Fotó: Shutterstock, Cover: Getty Images