Eljött a töltött paprika ideje: így készül a legfinomabb, legpuhább gombóc
Ha már lehet olyan szép paprikákat kapni, amik abban különböznek a lecsótól, hogy vastagabb a héjuk és termetre is nagyobbak, akkor eljött az első töltött paprika ideje.
A hazai töltött paprika verhetetlen. Van, aki sűrű, házi paradicsomlében készíti, míg más rántással, de bárhogy is legyen, a zeller zöldje kötelező bele.
Nem csak a magyar konyhában ismert a töltött paprika, Mexikóban is készítik, merőben eltérően. Ebbe a változatba darált marhahús kerül, amelyet tüzesebb ízekkel bolondítanak meg. Érdemes tex-mex keveréket használni, úgy sokkal finomabb, de ha nem sikerül beszerezni, a receptben írt ízesítők is jók lesznek. A darált húsos ragut érdemes gazdagítani, ha szeretnéd, keverj bele babot (200 g) és kukoricát (200 g) is. A csípősebb ízek kedvéért pedig jalapeñót is darabolhatsz bele.
Egy kevés olajat öntsünk lábasba és hevítsük fel, majd dobjuk rá a darált húst, és fehéredésig pirítsuk. Ezután a finomra vágott hagymát és fokhagymát keverjük hozzá, majd néhány perc után a paradicsomkonzervet is.
A ragut fűszerezzük sóval, borssal, chilivel, köménnyel és oregánóval, és főzzük alacsony láng felett 15-20 percig.
A paprikákat mossuk meg, vágjuk félbe, szedjük ki a magházukat, és fektessük sütőpapírral bélelt vagy olajjal kikent tepsire.
A darált húsos tölteléket kanalazzuk a félbevágott paprikákba. Ezután a tetejüket szórjuk meg reszelt sajttal, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 10-15 percre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu