
Mamaféle töltött paprika: a régi kedvenc eteti magát, olyan finom

A régi kedvenc sűrű paradicsomos mártásban készül, jellegzetes zamatát a zellertől kapja.
A töltött paprika igazi nagyiféle kedvenc, nyáron a legtöbb családnál az asztalra kerül. Az ízletes étel többféle változatban hódít: van olyan, amelyben többféle paprikába kerül a darált húsos töltelék, de olyan variációval is találkozni, mely a sütőben készül el.
Az én családomban is többféleképpen készítik ezt a receptet: az anyai nagymamám házi paradicsomlében főzte a töltött paprikákat, tojást nem tett a töltelékbe, mely a massza összefogásáért felelős, a rizst pedig félpuhára főzte. Akad viszont olyan a rokonságomban, aki nem főzi a rizst, csak simán a masszához forgatja, víz helyett pedig alaplével önti fel a sűrített paradicsomot. Az én változatomban a tapasztalataim alapján mixeltem a kedvenc ötleteimet.
Mire kell figyelni?
Mivel nagyon sűrű a mártás, ezért főzés során, ha szükségesnek érzed, öntsd fel vízzel. A receptben írt mennyiséget ízlésre szabhatod, használhatsz több paprikát, én azonban szeretem, ha gombócok is úsznak a paradicsomos lében.
Régimódi mamaféle töltött paprika

Hozzávalók 4 személyre
- 500 g darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj vagy zsír
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 bögre rizs
- 1 darab tojás
- 6 darab tévépaprika
- 100 g finomliszt
- 8 dl víz vagy alaplé
- 400 g sűrített paradicsom
- 4 szál zeller zöldje
Elkészítés:
A darált húst tegyük keverőtálba.
A hagymát kevés olajon vagy zsíron dinszteljük üvegesre, várjuk meg, míg kihűl, majd adjuk a darált húshoz.
A darált húst fűszerezzük sóval, borssal és pirosparikával, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, rizst és a tojást, majd keverjük egybe a masszát.
A paprikát mossuk meg, csumázzuk ki, majd töltsük meg a darált húsos keverékkel, a maradék masszából formázzunk tetszőleges húsgombócokat.
Az olajat öntsük magas falú lábasba, forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk zsemleszínűre, majd öntsük fel vízzel, keverjük hozzá a sűrített paradicsomot. A paradicsomos lébe tegyük bele a zellert, fűszerezzük sóval és borssal, utána a töltött paprikákat és a gombócokat is helyezzük bele, főzzük 45-50 percig. (Kóstoljunk meg egy gombócot, ha még nem puha a rizs, főzzük tovább.)
A töltött paprika mellé kínáljunk főtt burgonyát vagy kenyeret.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!