Mézzel és balzsamecettel sült cékla: krémes lesz a belseje

sültmézescékla
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A méz kiemeli a cékla természetesen édes ízét, isteni lesz, adj neki egy esélyt. Kakukkfűvel sütve még finomabb.

Ha alapvetően nem kedveled a markáns, kissé földes ízű céklát, próbáld ki sütőben sütve, édeskés, krémes és mennyei lesz. Érdemes az ízesítésével is játszani, a méz és a balzsamecet nagyon jól állnak neki, ellensúlyozzák a zöldség erőteljes ízét, miközben kiemelik a természetesen édes aromáját.

A sült zöldség akkor az igazi, ha magas hőfokon készíted. A zöldséget összevághatod, majd olívaolajjal bedörzsölve a forró sütőbe tolhatod, de a céklát egészben érdemes sütni, csomagold alufóliába.

A zöldfűszereket bátran variálhatod, de a kakukkfüvet nem érdemes lehagyni róla, nagyon jól passzol a zöldséghez.

Mézes-balzsamecetes sült cékla

sültmézescékla2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm cékla
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 tk méz
  • 1 ek balzsamecet
  • 0.5 tk rozmaring
  • 0.5 tk kakukkfű
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

A céklákat alaposan mossuk meg, vágjuk le a tetejüket/aljukat. Csomagoljuk őket alufóliába, ha túl nagyok, vágjuk őket félbe, és a feleket bugyoláljuk be. Toljuk őket a sütőbe kb. 45 percre, míg a villa könnyedén bele nem megy a húsukba. 

Ha kihűltek, dörzsöljük le a héjukat. Utána vágjuk kis kockákra. 

Forgassuk össze a céklakockákat az olajjal, mézzel, balzsamecettel, fűszerekkel, majd oszlassuk el egy sütőpapírral bélelt tepsin.

Toljuk a sütőbe még 10 percre, majd melegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük