Mézes-chilis sült krumpli szezámmaggal szórva – Dupla bundában sül ropogósra
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Nem elég, hogy sült krumpli, még meg is van bolondítva mézes-chilis mázzal, biztos, hogy a tíz ujjadat is megnyalod utána.
A sültkrumpli-rajongóknak kötelező elkészíteniük ezt a receptet, a burgonya a chilis-mézes máztól még finomabb lesz. Ráadásul szuperropogós lesz, de ehhez egy kis praktikát is be kell vetned. A krumplikat kétszer kell megforgatnod lisztes keverékben, majd kétszer is kell kisütnöd forró olajban, csak ezután jön a mézes-chilis máz.
Ha az egyszerűbb ízeket kedveled, de a ropogós textúrából nem engednél, akkor próbáld ki ezt a tepsiben sült változatot. Ha pedig édeskrumpli-rajongó vagy, akkor így készítsd el a kedvenc köretedet.
Ez a chilis változat már nem is köret, inkább előétel, úgynevezett finger food, baráti összejövetelek nassolnivalójaként is szuper.
Mézes-chilis sült krumpli szezámmaggal
Hozzávalók 6 adaghoz
Alap:
- 2 darab krumpli (közepes)
- sütéshez olaj
Első réteg:
- 2 teáskanál chilipor
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 3 evőkanál kukoricaliszt
- 3 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál só
Második réteg:
- 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál kukoricaliszt
- 0.5 kávéskanál bors
- 2 evőkanál víz
Szósz:
- 2 evőkanál olaj
- 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
- 1 teáskanál chilipehely
- 3 evőkanál szezámmag
- 1 teáskanál ecet
- 1 teáskanál szójaszósz
- 2 evőkanál ketchup
- 1.5 evőkanál méz
- 1 teáskanál chilipor
- 50 milliliter víz
- 1 teáskanál kukoricaliszt
- 2 evőkanál zöldhagyma zöldje apróra vágva
Elkészítés:
A krumplit alaposan tisztítsuk és hámozzuk meg, majd vágjuk egyforma méretű hasábokra. Ekkor újra mossuk meg folyó víz alatt, majd tegyük félre.
Egy nagyobb tálban keverjük össze az első réteghez a kukoricalisztet, a lisztet, a chiliport, a fokhagymaport és a sót. Forgassuk bele a krumplit úgy, hogy mindenhol befedje a keverék. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, félig süssük meg a krumplikat. Vigyázzunk, hogy a krumplik ne ragadjanak össze sütés közben, inkább egyszerre kevesebbet süssünk. Vegyük ki a serpenyőből a krumplikat, egy papírtörlőn hagyjuk őket kihűlni.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a kukoricalisztet és a borsot annyi vízzel, hogy viszonylag sűrű masszát kapjunk. Forgassuk bele a félig sült krumplikat úgy, hogy teljesen befedje őket, majd süssük aranybarnára őket az olajban. Szedjük ki egy papírtörlőre, tegyük félre.
Egy másik serpenyőben forrósítsunk 2 evőkanál olajat, pirítsuk meg rajta az apróra vágott fokhagymát. Adjuk hozzá a chilipelyhet és a szezámmagot, pirítsuk még pár percig. Ekkor öntsük hozzá az ecetet, a szójaszószt, a ketchupot, a mézet és a chiliport, alaposan keverjük össze. A kukoricalisztet keverjük össze a vízzel, majd adjuk a mézes keverékhez, addig hagyjuk a tűzön, amíg be nem sűrűsödik. A sült krumplit keverjük össze a hagyma zöldjével, majd forgassuk bele a szószba. Vegyük le a tűzhelyről. Azonnal tálaljuk szezámmaggal és maradék összevágott zöldhagymával megszórva.
Fotó: Getty Images