Sütőtök hasselback módra: fűszeres-mézes máz teszi különlegessé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sütőtök édesen és sósan készítve is nagyon finom, készülhet egyszerűen tepsiben sütve vagy jól felturbózva.
Újabban hódítanak a hasselback módra készült ételek, amikor az adott alapanyagot bevagdosva, sütőben sütik. A kis kialakított zsebekbe finomságokat szokás rejteni, de olyan megoldással is lehet találkozni, amikor csak valamilyen intenzív zamatú mázat kap az étel. Hasselback módra a leggyakrabban krumplit szoktak tálalni, de mivel egyre népszerűbb ez a bevagdosós módszer, bátran lehet kísérletezni, húst, kenyeret vagy sütőtököt is el lehet készíteni ezzel a technikával.
A sütőtöknek rengeteg fajtája van, az egyik legnépszerűbb a sonkatök, amely könnyen pucolható, de akár a héját is el lehet fogyasztani. A sonkatököt a legjobb tepsiben elkészíteni, édes ízéhez remekül passzolnak a karakteres fűszerek, ezért az ízesítésénél ne félj a használatuktól! A mézes sütőtök magában is isteni, de köretként is kínálhatod. A készítésénél vedd figyelembe, hogy nincs két egyforma méretű tök és a sütők sem egyformák, úgyhogy a szemed mindig legyen a piruló finomságon!
Mézes-fűszeres sütőtök hasselback módra
Hozzávalók 2 darabhoz
- 1 darab sütőtök
- 2 evőkanál olaj
- só és bors ízlés szerint
- 6 evőkanál méz
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál zsálya
- 1 teáskanál mustár
Elkészítés:
A sütőtököt pucoljuk meg, mossuk meg, vágjuk ketté, a magját pedig távolítsuk el.
A félbevágott sütőtököt helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd ecset segítségével kenjük meg olajjal, fűszerezzük sóval és borssal, majd toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 15 percre, a lényeg, hogy a tök megpuhuljon.
A mézben keverjük el az olvasztott vajat, a mustárt, citromlevet és a fűszereket (pirospaprika, kakukkfű, zsálya).
A tököt szorosan vagdossuk be, de ne vágjuk át a húsát, majd kenjük meg a mézes-fűszeres keverék felével és ismét toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15 percre. Ezután kenjük a tökre a mézes keverék maradékát és toljuk vissza a sütőbe megint 15-20 percre.
Fotó: Getty Images