Mézes granola magvakkal és aszalt gyümölcsökkel: rostdús napindító
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mandula helyett dióval, kesuval, pisztáciával is gazdagíthatod, nyugodtan alakítsd ízlés szerint a receptet.
Ha rászánsz egy fél órát a granola készítésére, legalább 1 hétre megvan a reggelid, amely nemcsak finom, de még rostban is gazdag, garantáltan ellát energiával a nap további részére. A granola alapja zabpehely, ezt mézzel és olajjal kell egybekeverni, majd sütőben megsütni, hogy jó ropogós és aranyszínű legyen.
A granolába bármit keverhetsz, aszalt gyümölcsöt, magvakat, kókuszreszeléket, csokichipset, különböző fűszereket, fahéjat, gyömbért, szerecsendiót, ízlés szerint alakítsd. A zabpelyhet kókuszolajjal érdemes összekeverni, ugyanis ettől édeskésebb, gyümölcsösebb lesz az aromája, de ha nincs ilyen otthon, más, semleges ízű olajat is használhatsz.
Mézes granola
Hozzávalók 8 adaghoz
- 320 gramm zabpehely
- 150 gramm szeletelt mandula
- 1 nagy csipet só
- 0.5 tk fahéj
- 0.25 tk gyömbér
- 120 milliliter kókuszolaj/semleges ízű növényi olaj
- 190 gramm méz
- 1 tk vaníliakivonat
- 100 gramm aszalt sárgabarack
- 50 gramm mazsola/aszalt áfonya
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a mandulát, a sót, a fahéjat és a gyömbért.
A kókuszolajat olvasszuk meg, keverjük össze a mézzel és a vaníliával, öntsük a zabpelyhes keverékre, keverjük alaposan össze.
Öntsük az egészet az előkészített tepsire, oszlassuk el rajta, hogy egy rétegben legyen. Süssük 22-26 percig, félidőben keverjük át. Amikor aranyszínűre sült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt, keverjük bele az apróra vágott aszalt gyümölcsöket. Légmentesen zárható dobozban 1-2 hétig eláll.
Fotó: Getty Images