![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szaftos lazacfilé mézzel és lime-mal - Különleges halétel a karácsonyi asztalra
![mézes lime-os lazacfilé cover](https://kep.index.hu/1/0/3450/34502/345024/34502403_2641681_9104c76bf75fabbe0e6bb2cc98654e96_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egy időben a lazac testesítette meg a luxust, minden magára valamit adó helyen szerepelt az étlapon, a vendégségek szinte kötelező fogása volt.
Amikor a szupermarketek polcain megjelent a lazacfilé, már egyre kevésbé számított különlegességnek, de ettől függetlenül még mindig nem olyan népszerű, mint amennyire megérdemelné, pedig a lazacnál kevés egészségesebb étel van. Ez a jellegzetesen rózsaszín húsú hal tartalmazza a legnagyobb mértékben az Omega-3 zsírsavakat. A rendszeres lazacfogyasztás csökkenti a depresszió és számos mentális probléma káros hatását.
Lazacot csak megbízható helyről érdemes vásárolni, ahol garantálják a minőséget és a származási helyet. Vásárlás után hűtve kell tárolni. Mivel elég intenzív az íze, nem kell agyonfűszerezni, sokszor elég egy kis zsiradékon megsütni. A tanúsított ökológiai forrásból származó tenyésztett lazacnak vagy vadon fogott alaszkai lazacnak még a bőrét sem szükséges eltávolítani.
A lazaccal remekül harmonizálnak az édeskés és a citrusos ízek is. Ez a recept villámgyorsan elkészíthető, és az is szeretni fogja, aki esetleg nem barátja a halaknak.
Mézes-lime-os lazacfilé
![mézes lime-os lazacfilé recept](https://kep.index.hu/1/0/3450/34502/345024/34502417_3b290fb41eb9712af05bb6f3069a8a7e_wm.jpg)
Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 darab lazacfilé
- 1 evőkanál vaj (olvasztva)
- 2 gerezd fokhagyma (összenyomva)
- 4 evőkanál méz
- 2 darab lime
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint petrezselyem
Elkészítés:
Béleljük ki a tepsit fóliával, kenjünk el rajta 1 evőkanál vajat, helyezzük rá a lazacot. Mindkét oldalát ízlés szerint szórjuk meg sóval és borssal. Az egyik lime-ot vágjuk szeletekre, tegyük a limeszeleteket a lazac alá.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Keverjük össze a másik lime kifacsart levét, a mézet és a fokhagymát, öntsük a lazacra. Emeljük fel a fólia széleit, hogy ne folyjon le a szósz. Sütés közben figyeljük, nehogy kiszáradjon, nagyjából 20-25 perc alatt készül el. Ízlés szerint szórjunk rá petrezselymet.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!