
Szaftos lazacfilé mézzel és lime-mal - Különleges halétel a karácsonyi asztalra

Egy időben a lazac testesítette meg a luxust, minden magára valamit adó helyen szerepelt az étlapon, a vendégségek szinte kötelező fogása volt.
Amikor a szupermarketek polcain megjelent a lazacfilé, már egyre kevésbé számított különlegességnek, de ettől függetlenül még mindig nem olyan népszerű, mint amennyire megérdemelné, pedig a lazacnál kevés egészségesebb étel van. Ez a jellegzetesen rózsaszín húsú hal tartalmazza a legnagyobb mértékben az Omega-3 zsírsavakat. A rendszeres lazacfogyasztás csökkenti a depresszió és számos mentális probléma káros hatását.
Lazacot csak megbízható helyről érdemes vásárolni, ahol garantálják a minőséget és a származási helyet. Vásárlás után hűtve kell tárolni. Mivel elég intenzív az íze, nem kell agyonfűszerezni, sokszor elég egy kis zsiradékon megsütni. A tanúsított ökológiai forrásból származó tenyésztett lazacnak vagy vadon fogott alaszkai lazacnak még a bőrét sem szükséges eltávolítani.
A lazaccal remekül harmonizálnak az édeskés és a citrusos ízek is. Ez a recept villámgyorsan elkészíthető, és az is szeretni fogja, aki esetleg nem barátja a halaknak.
Mézes-lime-os lazacfilé

Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 darab lazacfilé
- 1 evőkanál vaj (olvasztva)
- 2 gerezd fokhagyma (összenyomva)
- 4 evőkanál méz
- 2 darab lime
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint petrezselyem
Elkészítés:
Béleljük ki a tepsit fóliával, kenjünk el rajta 1 evőkanál vajat, helyezzük rá a lazacot. Mindkét oldalát ízlés szerint szórjuk meg sóval és borssal. Az egyik lime-ot vágjuk szeletekre, tegyük a limeszeleteket a lazac alá.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Keverjük össze a másik lime kifacsart levét, a mézet és a fokhagymát, öntsük a lazacra. Emeljük fel a fólia széleit, hogy ne folyjon le a szósz. Sütés közben figyeljük, nehogy kiszáradjon, nagyjából 20-25 perc alatt készül el. Ízlés szerint szórjunk rá petrezselymet.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!