Ropogós bundában sült csirkeszárny: a kefirtől lesz vajpuha a hús
A csirkeszárny nem csak sütőben pirulva finom, fűszeres, kefires bundába öltöztetve is ínycsiklandó.
A csirkeszárny sokak szemében unalmas alapanyag, mondván, kevés rajta a hús, nem igazán lehet vele mit kezdeni. Én ezzel kifejezetten nem értek egyet. A csirkeszárny igenis izgalmas, melyből rengetegféle finom étel készülhet, lehet az pörkölt, frissensült vagy épp leves.
A változatos, csirkeszárnyas fogások közül a sütőben pirult változatok a legnépszerűbbek. A hús a legegyszerűbb só, bors, fokhagyma hármassal is isteni, de érdemes merészebb vizekre evezni, mert a húsnak a csípős, mediterrán vagy az ázsiai ízvilág is remekül áll. A mostani receptben nincs sok vadulás, csak méz és mustár, de ennyi pont elég, hogy valami különlegeset vegyél ki a sütőből, mely hihetetlenül egyszerűen készül.
A szárnyakat tisztítsuk meg, ha szeretnénk, a forgóknál vágjuk szét.
Az összekészített húst tegyük keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, borsot, fokhagyma-granulátumot, mézet, mustárt és az olajat. A húst és az ízesítőket keverjük alaposan egybe, majd fóliával fedjük le, és tegyük néhány órára hűtőbe. (Egy éjszakát is állhat a hűtőben.)
A pihentetés után a húst borítsuk tepsire, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe. Süssük 35-40 percig, félidőnél pedig fordítsuk meg a szárnyakat. (A sütési idő függ a sütőtől, és attól, mennyire testes a szárny, ezért akár több ideig is lehet a sütőben hagyni.)
Fotó: Getty Images
@sobors.hu