Illatos mézeskalácsos krémlikőr: a legfinomabb karácsonyi kontyalávaló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sokkal különlegesebb, mint egy csokoládélikőr, az elkészítése viszont cseppet sem bonyolult, csak álljunk neki időben.
Karácsony nem telhet el krémlikőr nélkül, legyen az tojás-, csoki vagy kávékrémlikőr, de ez most egy kicsit különlegesebb, mézeskalácsos változat. Az alapja egy fűszerrel átitatott rum, amelyet 5 napig kell "érlelni", utána készülhet belőle a likőr.
A fűszeres rumból annyit használjunk csak fel, amennyi likőrt éppen szeretnénk, nem érdemes sokat bekeverni egyszerre, mert a krémlikőr a tejszín miatt csak 2-3 hétig áll el, viszont a fűszeres rum akár 1 év múlva is felhasználható, bármikor előkaphatjuk a kamrából.
Mézeskalács-krémlikőr
Hozzávalók 8 pohárhoz
A mézeskalácsos rumhoz:
- 500 milliliter rum (sötét)
- 20 gramm friss gyömbér
- 30 gramm kandírozott gyömbér
- 100 gramm nádcukor
- 10 darab szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
A krémlikőrhöz:
- 125 milliliter mézeskalácsos rum
- 125 milliliter tejszín
- 60 milliliter cukrozott sűrített tej
Elkészítés:
A mézeskalácsos rumhoz:
Durván vágjuk össze a friss és a kandírozott gyömbért, a fahéjt és a szegfűszeget picit törjük meg egy sodrófával.
Töltsük a fűszereket egy 750 ml-es átlátszó befőttesüvegbe. Adjuk hozzá a vaníliát, a cukrot, majd a rumot, alaposan keverjük össze.
Zárjuk le az üveget, párszor rázzuk meg, hogy a cukor elkeveredjen, majd tegyük 5 napra sötét helyre. Az első pár napban rázogassuk meg, hogy a cukor biztosan elolvadjon.
5 nap után szűrjük le egy apró lyukú szitán a rumos, fűszeres levet, majd tegyük félre, amíg fel nem használjuk.
A likőrhöz:
Öntsük a fűszeres rumot, a tejszínt és a sűrített tejet egy tálkába, alaposan keverjük össze, majd öntsük egy üvegbe. Hűtőben 2-3 hétig áll el, a tejszín frissességétől függően.
Fotó: Getty Images