Illatos, fűszeres sütőtöksteak: laktató főétel alig valamiből
Ha eddig csak édesen, mézzel és fahéjjal sütöttél sütőtököt, itt az ideje kipróbálni a sós verziót.
Imádom az őszt, a szezon zöldségei és gyümölcsei nagy kedvenceim. Szerintem ilyenkor a legjobb nagyokat sétálni, na meg bekuckózni, és a konyhában is öröm különböző finomságokat összedobni.
A sütőtök sok háztartásban nagy kedvenc. Az őszi, téli hónapokban, vásárlás közben mindig megmosolygom, hogy a sütőtök szinte mindenki kosarában ott virít. Nem is csoda, hisz tényleg pompás alapanyag, rengeteg finomság készülhet belőle. Az egyik kedvenc receptemben sütőbe tolva készül: miközben pirul a tök, kellemes aromák járják át a lakást, meghitt hangulatot teremtve.
A mézes máz erőteljesebb fűszerekkel is feldobható, mehet bele chili, kakukkfű vagy zsálya, jól fog érvényesülni intenzív zamatuk a zöldségen.
A tököt pucoljuk meg, majd vágjuk félbe. A magokat távolítsuk el, majd a tököt a vágott felével lefelé fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig, amíg picit megpuhul.
Míg a tök sül, készítsük el a mézes keveréket, amivel megkenve tovább sütjük. Ehhez a vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a mézet és a reszelt fokhagymát.
Miután a tök megpuhult, egy éles késsel szorosan irdaljuk be, majd fűszerezzük sóval és borssal. Ezután a mézes keverék felét kenjük rá.
A sütő hőfokát állítsuk 180 fokosra, majd toljuk vissza a tököt 20-30 percre. Miután kivettük, kenjük meg a maradék mézes keverékkel.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu