Mézzel és fokhagymával sült Hasselback-sütőtök: egyszerű és nagyon finom

Nyomtatás
hasselback-sutotok
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ősz kedvence, a sütőtök szorosan beirdalva kerül a sütőbe mézes mázzal, melytől egyszerűen ellenállhatatlan lesz. Finom magában, és köretként is lehet kínálni.

Imádom az őszt, a szezon zöldségei és gyümölcsei nagy kedvenceim. Szerintem ilyenkor a legjobb nagyokat sétálni, na meg bekuckózni, és a konyhában is öröm különböző finomságokat összedobni.

A sütőtök sok háztartásban nagy kedvenc. Az őszi, téli hónapokban, vásárlás közben mindig megmosolygom, hogy a sütőtök szinte mindenki kosarában ott virít. Nem is csoda, hisz tényleg pompás alapanyag, rengeteg finomság készülhet belőle. Az egyik kedvenc receptemben sütőbe tolva készül: miközben pirul a tök, kellemes aromák járják át a lakást, meghitt hangulatot teremtve.

Így lesz még finomabb!

A mézes máz erőteljesebb fűszerekkel is feldobható, mehet bele chili, kakukkfű vagy zsálya, jól fog érvényesülni intenzív zamatuk a zöldségen.

Mézzel és fokhagymával sült Hasselback-sütőtök

hasselback-sutotok2

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 darab (1 kg) sütőtök
  • 8 dkg vaj
  • 4 evőkanál méz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A tököt pucoljuk meg, majd vágjuk félbe. A magokat távolítsuk el, majd a tököt a vágott felével lefelé fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig, amíg picit megpuhul.

Míg a tök sül, készítsük el a mézes keveréket, amivel megkenve tovább sütjük. Ehhez a vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a mézet és a reszelt fokhagymát.

Miután a tök megpuhult, egy éles késsel szorosan irdaljuk be, majd fűszerezzük sóval és borssal. Ezután a mézes keverék felét kenjük rá.

A sütő hőfokát állítsuk 180 fokosra, majd toljuk vissza a tököt 20-30 percre. Miután kivettük, kenjük meg a maradék mézes keverékkel.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon