Így dolgozd fel és süsd meg a sütőtököt: a magas hőfok a titka

sütőtök
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az őszi és téli hónapokban a sütőtök az egyik legnépszerűbb csemege, önmagában, sütőben sütve is nagy kedvenc, de különböző köretek, sütik alapja is lehet.

Bár a sütőtököt szinte mindenki szereti, sokan megszenvednek a feldolgozásával, előkészítésével, pedig egyáltalán nem bonyolult. Nem csak a húsa, a magja is tele van értékes tápanyagokkal, ráadásul finom is, úgyhogy semmiképp ne dobd a kukába, inkább süsd meg egészséges nassolnivalónak.

Sütőtökből többféle kapható, itt írtunk róluk korábban, melyiket mire érdemes használni. A legnépszerűbb itthon a kanadai és a nagydobosi, de igaziból bármelyik mellett is döntesz, ugyanúgy kell feldolgoznod őket. Az eltérés a színükben, formájukban, az ízük intenzitásában és a sütési idejükben rejlik.

Nem mindig érdemes hámozni

Ha sütőben készítenéd a tököt, amit utána nassolnivalóként kínálnál, esetleg püré lesz belőle, teljesen felesleges meghámozni, a hőkezelés után könnyedén le tudod majd róla húzni a héját. Ha viszont krémlevesbe vagy sütemény tésztájába kerül, nem lehet megúszni a pucolást és darabolást.

sütőtök1

A sütőtök feldolgozása

Ha nem akarsz sokáig pepecselni a hámozással, akkor hagyd egyben a tököt, csak pucolás után vágd kisebb darabokra. Egy zöldséghámozóval lesz a legkönnyebb dolgod, de egy éles kés is megteszi, ebben az esetben viszont nagyon figyelj oda, hogy végzed a műveletet. A tök alját és tetejét vágd le, hogy egyenesen, stabilan álljon, majd fentről lefelé, hosszanti csíkokban tisztítsd meg. Közben forgasd, hogy mindig kézre álljon, ne a késsel körözz körülötte.

sütőtök2

Ha megpucoltad a tököt, vágd félbe keresztben, majd hosszában. Utána már könnyedén kikanalazhatod belőle a magokat. Az így kapott, megtisztított negyed tököket utána már bátran csíkozhatod, majd kockázhatod, ahogy szükség van rá a recepthez. 

A sütőtök sütése

Mielőtt a sütésről szót ejtenénk, annyit érdemes megemlíteni, hogy a sütőtök annál intenzívebb ízű, minél kevesebb vízzel készül. Így – hacsak nem levest készítesz belőle –, sütőben sütve lesz a legfinomabb, de ha gyorsabb megoldásra van szükséged, párolhatod is, viszont nem érdemes bő vízben főzni.

Első lépésként a sütőtököt mossuk meg, töröljük szárazra, majd vágjuk fel a héjával együtt kisebb-nagyobb darabokra. Arra ügyeljünk, hogy nagyjából azonos nagyságú szeleteket vágjunk, hogy egyszerre puhuljanak meg. Közben melegítsük elő a sütőt magas fokozaton, 200 fokon.

sütőtök3

Az előkészített sütőtököt locsoljuk meg egy kevés olajjal. Ha szeretnénk fűszerezni, azt most megtehetjük. Toljuk a sütőbe kb. 40-60 percre, a sütési idő a szeletek vastagságától függ. Ha kockákra vágtuk, kevesebb idő is elég lesz neki. Ha megpirul, megfeketedik a héja, nem baj, csak finomabb lesz tőle. Ha pedig egy kevés mézet is csurgatunk rá, karamellizálva lesz igazán tökéletes.

Kedvenc sütőtökös receptjeink

Sütőtökkrémleves

Fűszeres sütőtökkenyér

Sütőtökpüré

Sütőtökös röszti

Sütőtökös spagetti

Darált hússal töltött sütőtök

Sütőtökös izraeli lecsó

Sütőtökkel sült csirkecomb

Sütőtökös brownie

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük