![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így dolgozd fel és süsd meg a sütőtököt: a magas hőfok a titka
![sütőtök](https://kep.index.hu/1/0/4566/45661/456619/45661996_3482846_48e3ecd8863f97d2dcaa0a315287202a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az őszi és téli hónapokban a sütőtök az egyik legnépszerűbb csemege, önmagában, sütőben sütve is nagy kedvenc, de különböző köretek, sütik alapja is lehet.
Bár a sütőtököt szinte mindenki szereti, sokan megszenvednek a feldolgozásával, előkészítésével, pedig egyáltalán nem bonyolult. Nem csak a húsa, a magja is tele van értékes tápanyagokkal, ráadásul finom is, úgyhogy semmiképp ne dobd a kukába, inkább süsd meg egészséges nassolnivalónak.
Sütőtökből többféle kapható, itt írtunk róluk korábban, melyiket mire érdemes használni. A legnépszerűbb itthon a kanadai és a nagydobosi, de igaziból bármelyik mellett is döntesz, ugyanúgy kell feldolgoznod őket. Az eltérés a színükben, formájukban, az ízük intenzitásában és a sütési idejükben rejlik.
Nem mindig érdemes hámozni
Ha sütőben készítenéd a tököt, amit utána nassolnivalóként kínálnál, esetleg püré lesz belőle, teljesen felesleges meghámozni, a hőkezelés után könnyedén le tudod majd róla húzni a héját. Ha viszont krémlevesbe vagy sütemény tésztájába kerül, nem lehet megúszni a pucolást és darabolást.
![sütőtök1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4566/45662/456620/45662006_3c7c649d89451b98f5ba428bb15ea096_wm.jpg)
A sütőtök feldolgozása
Ha nem akarsz sokáig pepecselni a hámozással, akkor hagyd egyben a tököt, csak pucolás után vágd kisebb darabokra. Egy zöldséghámozóval lesz a legkönnyebb dolgod, de egy éles kés is megteszi, ebben az esetben viszont nagyon figyelj oda, hogy végzed a műveletet. A tök alját és tetejét vágd le, hogy egyenesen, stabilan álljon, majd fentről lefelé, hosszanti csíkokban tisztítsd meg. Közben forgasd, hogy mindig kézre álljon, ne a késsel körözz körülötte.
![sütőtök2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4566/45662/456620/45662010_5dc2ebc0817c440a7d793611bc4d88e4_wm.jpg)
Ha megpucoltad a tököt, vágd félbe keresztben, majd hosszában. Utána már könnyedén kikanalazhatod belőle a magokat. Az így kapott, megtisztított negyed tököket utána már bátran csíkozhatod, majd kockázhatod, ahogy szükség van rá a recepthez.
A sütőtök sütése
Mielőtt a sütésről szót ejtenénk, annyit érdemes megemlíteni, hogy a sütőtök annál intenzívebb ízű, minél kevesebb vízzel készül. Így – hacsak nem levest készítesz belőle –, sütőben sütve lesz a legfinomabb, de ha gyorsabb megoldásra van szükséged, párolhatod is, viszont nem érdemes bő vízben főzni.
Első lépésként a sütőtököt mossuk meg, töröljük szárazra, majd vágjuk fel a héjával együtt kisebb-nagyobb darabokra. Arra ügyeljünk, hogy nagyjából azonos nagyságú szeleteket vágjunk, hogy egyszerre puhuljanak meg. Közben melegítsük elő a sütőt magas fokozaton, 200 fokon.
![sütőtök3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4566/45662/456620/45662036_5344330fa7ea48ddb120c2d059965fd7_wm.jpg)
Az előkészített sütőtököt locsoljuk meg egy kevés olajjal. Ha szeretnénk fűszerezni, azt most megtehetjük. Toljuk a sütőbe kb. 40-60 percre, a sütési idő a szeletek vastagságától függ. Ha kockákra vágtuk, kevesebb idő is elég lesz neki. Ha megpirul, megfeketedik a héja, nem baj, csak finomabb lesz tőle. Ha pedig egy kevés mézet is csurgatunk rá, karamellizálva lesz igazán tökéletes.
Kedvenc sütőtökös receptjeink
Fotók: Getty Images