Így készül a brit mince pie - Semmiféle darálthús nincs benne!

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mindenkinek van egy kedvenc karácsonyi süteménye. Itthon a legtöbbeknek egyből a mákos/diós/gesztenyés bejgli ugrik be, esetleg a mézeskalács vagy az ünnepi fatörzstorta. Az én favoritom viszont igazi brit klasszikus, amitől évekig ódzkodtam, hála egy aprócska fordítási bakinak, ami szépen fenn is maradt a köztudatban.

Az angoloknál van ugyanis egy mince pie – azaz a nagyon csúnyán hangzó „vagdalt” pite - elnevezésű süteményke, aminek a töltelékét is mince meatnek, vagyis vagdalt húsnak hívják.

Valójában azonban semmiféle hús nem kerül a sütibe, csak a töltelékül szolgáló összeaprított aszalt gyümölcsök annyira hasonlítottak a darált húsra, hogy viccesen így nevezték el a fűszeres, gyümölcsös tölteléket.

A magyar fordítók azonban nem voltak vicces kedvükben, ezért itthon elterjedt a hír, hogy az angolok porcukorral megszórt, darált húsos pitét esznek ünnepekkor, aminél kevés gusztustalanabb dolgot hallani, a képeken viszont olyan tündérinek tűntek a csillagocskákkal díszített linzerkosárkák, hogy ki kellett próbálnom a saját verziómat. Így született meg ez a recept, lekvárral töltve, de persze csillagocskákkal. Azóta igazi családi klasszikus lett, amit minden ünnepkor követel a család, de persze bármikor elkészíthetitek, ugyanúgy óriási sikere lesz.

Miniatűr linzerkosárkák

linzerkosarka-recept-cikkbe

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 30 dekagramm liszt
  • 20 dekagramm Margarin/vaj
  • 10 dekagramm cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 darab tojás
  • 1 üveg lekvár
Recept idők

Elkészítés:

1. A lisztet, a kockákra vágott vajat, a cukrot, a sütőport és a tojást összedolgozzuk. A vaj eleinte nem nagyon akarja megadni magát, inkább fog morzsára hasonlítani, mint tésztára, de ne aggódjunk, szép lassan összeáll majd a massza a kezünk melegétől. Ha sikerül, fóliába csomagoljuk a tésztát, és egy órát pihentetjük a hűtőben.

2. Ha letelt az idő, kinyújtjuk a tésztát. Ne legyen túl vastag, különben nem sül át. Pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle, aztán a mini muffin forma (a rendes muffin forma nem jó, a 24 lyukas verzió kell) kis kelyheibe nyomkodjuk, úgy hogy teljesen kitöltse, és a széleit is elfedje.

3. A maradék tésztát ismét kinyújtjuk, és kis, csillagformájú szaggatóval aprócska csillagokat szaggatunk ki belőle.

4. Ezután lekvárt kanalazunk a mélyedésekbe, nagyjából a forma feléig. Ne töltsük meg őket teljesen, mert a tészta még nő a sütőben, és ha kibugyog a lekvár a formából, akkor odaég, és nem lesz finom. A lekvár tetejére helyezzünk egy csillagot, és ismételjük meg az összes mini pitécskénél. Ezután a tetejüket lekenhetjük felvert tojással, de ez teljesen opcionális, csak szép színe lesz tőle.

5. 180 fokon addig sütjük, míg enyhén aranybarna színe nem lesz a kosárkák szélének. Vigyázzunk, fogyasztás előtt hagyjuk őket hűlni, ugyanis a forró lekvárral nagyon megégethetjük magunkat, úgyhogy akármilyen csábító is az illata, nem éri meg, hogy azonnal beleharapjunk. (Szomorú tapasztalat.) Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon