![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül a brit mince pie - Semmiféle darálthús nincs benne!
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Mindenkinek van egy kedvenc karácsonyi süteménye. Itthon a legtöbbeknek egyből a mákos/diós/gesztenyés bejgli ugrik be, esetleg a mézeskalács vagy az ünnepi fatörzstorta. Az én favoritom viszont igazi brit klasszikus, amitől évekig ódzkodtam, hála egy aprócska fordítási bakinak, ami szépen fenn is maradt a köztudatban.
Az angoloknál van ugyanis egy mince pie – azaz a nagyon csúnyán hangzó „vagdalt” pite - elnevezésű süteményke, aminek a töltelékét is mince meatnek, vagyis vagdalt húsnak hívják.
Valójában azonban semmiféle hús nem kerül a sütibe, csak a töltelékül szolgáló összeaprított aszalt gyümölcsök annyira hasonlítottak a darált húsra, hogy viccesen így nevezték el a fűszeres, gyümölcsös tölteléket.
A magyar fordítók azonban nem voltak vicces kedvükben, ezért itthon elterjedt a hír, hogy az angolok porcukorral megszórt, darált húsos pitét esznek ünnepekkor, aminél kevés gusztustalanabb dolgot hallani, a képeken viszont olyan tündérinek tűntek a csillagocskákkal díszített linzerkosárkák, hogy ki kellett próbálnom a saját verziómat. Így született meg ez a recept, lekvárral töltve, de persze csillagocskákkal. Azóta igazi családi klasszikus lett, amit minden ünnepkor követel a család, de persze bármikor elkészíthetitek, ugyanúgy óriási sikere lesz.
Miniatűr linzerkosárkák
![linzerkosarka-recept-cikkbe](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291009/29100949_2de035270829e61331ab4d8c98a38eeb_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 30 dekagramm liszt
- 20 dekagramm Margarin/vaj
- 10 dekagramm cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 darab tojás
- 1 üveg lekvár
Elkészítés:
2. Ha letelt az idő, kinyújtjuk a tésztát. Ne legyen túl vastag, különben nem sül át. Pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle, aztán a mini muffin forma (a rendes muffin forma nem jó, a 24 lyukas verzió kell) kis kelyheibe nyomkodjuk, úgy hogy teljesen kitöltse, és a széleit is elfedje.
3. A maradék tésztát ismét kinyújtjuk, és kis, csillagformájú szaggatóval aprócska csillagokat szaggatunk ki belőle.
4. Ezután lekvárt kanalazunk a mélyedésekbe, nagyjából a forma feléig. Ne töltsük meg őket teljesen, mert a tészta még nő a sütőben, és ha kibugyog a lekvár a formából, akkor odaég, és nem lesz finom. A lekvár tetejére helyezzünk egy csillagot, és ismételjük meg az összes mini pitécskénél. Ezután a tetejüket lekenhetjük felvert tojással, de ez teljesen opcionális, csak szép színe lesz tőle.
5. 180 fokon addig sütjük, míg enyhén aranybarna színe nem lesz a kosárkák szélének. Vigyázzunk, fogyasztás előtt hagyjuk őket hűlni, ugyanis a forró lekvárral nagyon megégethetjük magunkat, úgyhogy akármilyen csábító is az illata, nem éri meg, hogy azonnal beleharapjunk. (Szomorú tapasztalat.) Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Olvasd el ezt is!