Csupa csokis Mississippi torta – Az alapját nem kell sütni

mississippicsokitortacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amerika déli részén népszerű desszert, a szóbeszéd szerint Mississippi sáros partjairól kapta a nevét. A gazdag csokoládés torta alapja hasonlóan készül, mint a sajttortáé, a rápakolt sűrű, tejszínes krém miatt mégis sütőbe kerül.

A gazdag csokoládékrémmel töltött torta Amerikában nagy népszerűségnek örvend, különösen az ország déli részén. Sok változata létezik, vannak olyan régi családi receptek, melyben csokoládé helyett kakaóport használnak, a torta tetejét pedig egyáltalán nem díszítik.

Még régebben volt szerencsén megkóstolni ezt a tejszínes, csupa csokis tortát. Imádtam az alja ropogósságát, a csokis töltelék és a tejszín találkozását. A torta kekszalapját graham vagy zabkekszből érdemes készíteni, így a tortának megfelelő lesz a tartása, másmilyen fajtából készítve porrá esne szét az alap. A töltelék készítésénél muscovado cukrot használunk, ez egy finomítatlan, sötét nádcukor, gazdag, intenzív ízzel bír, a legjobb süteményeknél alkalmazni, például csokitortánál.

Mississippi csokitorta

mississippicsokitortact

Hozzávalók 6 személyre:

Tortaalap:

  • 200 gramm keksz
  • 60 gramm vaj
  • 60 gramm csokoládé (tej vagy ét)

Töltelék:

  • 180 gramm csokoládé (tej vagy ét)
  • 180 gramm vaj
  • 4 darab tojás
  • 90 gramm muscovado cukor
  • 200 milliliter tejszín

Tetejére:

  • 100 milliliter tejszín
  • 3 evőkanál porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A kekszet lezárható zacskóba tesszük, majd sodrófával durva állagúra törjük.

A vajat és a csokoládét gőzfürdő felett felolvasztjuk, simára keverjük, majd a tört keksszel elkeverjük. A kekszes keveréket 23 centiméter átmérőjű tortaformába kanalazzuk, majd egy kanál segítségével szétterítjük a forma alján, illetve oldalán, ezután hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.

A töltelékhez a csokoládét és a vajat felolvasztjuk gőzfürdő felett, majd hagyjuk hűlni.

A tojásokat a cukorral habosra verjük, ezután hozzákeverjük a tejszínt, majd a felolvasztott vajas csokoládét.

A keveréket a kekszes tortaalapra öntjük, és 40-45 percre 180 fokos légkeveréses sütőbe helyezzük, hogy megszilárduljon. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kivesszük a formából.

A tejszínt a porcukorral habbá verjük, a kihűlt tortára kenjük, a tetejét csokireszelékkel díszíthetjük.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük