A mogyorót vágjuk durvára.
A vizet és a cukrot tegyük egy kis lábasba, melegítsük össze. Mikor a cukor elolvadt, vegyük egészen kicsire a lángot, és adjuk a sziruphoz a mogyorót. Nagyon alacsony lángon, épphogy gyöngyözve főzzük 10-15 percig, míg picit sűrűsödik. Közben párszor keverjük át. Nem szabad addig melegíteni, míg karamell lesz belőle, épp csak egy keveset sűrűsödjön, hogy a víznél sűrűbb, sziruposabb állaga legyen. Ahogy hűl, még sűrűsödik.
Ha sűrűsödött, kapcsoljuk le alatta a lángot, fedjük le a lábast, majd hagyjuk állni benne a mogyorót még 20 percig.
A szirupot szűrjük le, öntsük egy csatos üvegbe. (A megmaradt mogyorót terítsük szét egy sütőpapíron, tökéletes kandírozott nasi lesz belőle.)
A szirup légmentesen lezárva 1 hónapig eláll a hűtőben.
Egy pohárba kanalazzunk szirupot ízlés szerint, majd főzzük rá a kávét. Öntsük fel meleg tejjel, mogyoróitallal vagy tejhabbal, majd fogyaszthatjuk is.