Házi müzliszelet mogyoróvajjal és aszalványokkal: datolya édesíti

müzli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyors és egyszerű bögrés recept, ahol nem lehet belőle gond, ha picit több vagy kevesebb az egyik alapanyag.

Ez az egyszerű müzliszelet 5 hozzávalóból, sütés nélkül készül, ráadásul az is ránk van bízva, mivel dúsítjuk. Az aszalt gyümölcs lehet áfonya, mazsola - ha ezek mellett döntünk, nem is kell apróra darabolni őket -, sárgabarack, szilva és a többi. Ha szeretnénk, az aszalványok helyett/mellett magvak is kerülhetnek a müzlibe, legyen az apróra darabolt mandula, dió vagy mogyoró.

A müzliszeletet cukor helyett datolya és méz édesíti, de nemcsak ez a szerepük, hanem az is, hogy kötőanyagként működjenek. Mandulavaj vagy mogyoróvaj is kerül a granolába, plusz ízt és tökéletes textúrát ad a szeletnek.

Bögrés receptről van szó, ami egyeseknek a szíve csücske, míg mások ki nem állhatják, de higgyétek el, itt tényleg nem számít a bögre mérete, sem az, hogy 1 dekával több vagy kevesebb aszalvány kerül a müzlibe. A lényeg, hogy legyen elég kötőanyag és összeálljon a hűtőben a massza.

Müzliszelet

müzli2

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 1 bögre magozott datolya (kb. 175 gramm)
  • 1.5 bögre zabpehely
  • 1 bögre aszalt gyümölcs/magvak
  • 0.25 bögre méz
  • 0.25 bögre mogyoróvaj/mandulavaj
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő egy bögrét. Én mindig 2,5 decilitereset használok, de mivel mindent egy bögrével mérünk, mindegy, mekkora mellett döntünk.

A magozott datolyát daraboljuk össze, az aszalványokat, attól függően, milyen gyümölcs mellett döntöttünk, vágjuk apróra. Ha nagyobb magvakat szeretnénk használni, azokat is vágjuk össze.

Béleljünk ki egy 20x20 cm-es tepsit sütőpapírral.

A datolyát tegyük aprítógépbe, majd pürésítsük le. 

A lepürésített datolyát, a zabpelyhet, a választott aszalványokat/magvakat tegyük egy tálba. 

A mézet és a mogyoróvajat tegyük egy kis tálba, majd tegyük a mikróba 30 másodpercre. Keverjük el alaposan, majd öntsük a datolyás zabpehelyre. Vegyítsük alaposan össze, hogy a datolyás, mézes, mogyoróvajas massza mindenhol bevonja a zabpelyhet és az aszalváynokat.

Öntsük a masszát az előkészített tepsibe, egyengessük el benne, majd fedjük le alufóliával és tegyük a hűtőbe 30 percre. Ha lejárt a fél óra, vegyük ki, fordítsuk ki a tepsiből egy vágódeszkára, majd vágjuk össze szeletekre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük