Házi müzliszelet mogyoróvajjal és aszalványokkal: datolya édesíti

müzli
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Gyors és egyszerű bögrés recept, ahol nem lehet belőle gond, ha picit több vagy kevesebb az egyik alapanyag.

Ez az egyszerű müzliszelet 5 hozzávalóból, sütés nélkül készül, ráadásul az is ránk van bízva, mivel dúsítjuk. Az aszalt gyümölcs lehet áfonya, mazsola - ha ezek mellett döntünk, nem is kell apróra darabolni őket -, sárgabarack, szilva és a többi. Ha szeretnénk, az aszalványok helyett/mellett magvak is kerülhetnek a müzlibe, legyen az apróra darabolt mandula, dió vagy mogyoró.

A müzliszeletet cukor helyett datolya és méz édesíti, de nemcsak ez a szerepük, hanem az is, hogy kötőanyagként működjenek. Mandulavaj vagy mogyoróvaj is kerül a granolába, plusz ízt és tökéletes textúrát ad a szeletnek.

Bögrés receptről van szó, ami egyeseknek a szíve csücske, míg mások ki nem állhatják, de higgyétek el, itt tényleg nem számít a bögre mérete, sem az, hogy 1 dekával több vagy kevesebb aszalvány kerül a müzlibe. A lényeg, hogy legyen elég kötőanyag és összeálljon a hűtőben a massza.

Müzliszelet

müzli2

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 1 bögre magozott datolya (kb. 175 gramm)
  • 1.5 bögre zabpehely
  • 1 bögre aszalt gyümölcs/magvak
  • 0.25 bögre méz
  • 0.25 bögre mogyoróvaj/mandulavaj
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő egy bögrét. Én mindig 2,5 decilitereset használok, de mivel mindent egy bögrével mérünk, mindegy, mekkora mellett döntünk.

A magozott datolyát daraboljuk össze, az aszalványokat, attól függően, milyen gyümölcs mellett döntöttünk, vágjuk apróra. Ha nagyobb magvakat szeretnénk használni, azokat is vágjuk össze.

Béleljünk ki egy 20x20 cm-es tepsit sütőpapírral.

A datolyát tegyük aprítógépbe, majd pürésítsük le. 

A lepürésített datolyát, a zabpelyhet, a választott aszalványokat/magvakat tegyük egy tálba. 

A mézet és a mogyoróvajat tegyük egy kis tálba, majd tegyük a mikróba 30 másodpercre. Keverjük el alaposan, majd öntsük a datolyás zabpehelyre. Vegyítsük alaposan össze, hogy a datolyás, mézes, mogyoróvajas massza mindenhol bevonja a zabpelyhet és az aszalváynokat.

Öntsük a masszát az előkészített tepsibe, egyengessük el benne, majd fedjük le alufóliával és tegyük a hűtőbe 30 percre. Ha lejárt a fél óra, vegyük ki, fordítsuk ki a tepsiből egy vágódeszkára, majd vágjuk össze szeletekre.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük