![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A selymes mogyoróvaj lekvárral az igazi - Az amerikaiak kedvenc kencéje
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Mivel van Egyesült Államok-béli kötődés a családban, néhány kinti hagyomány befészkelte magát hozzánk is. Ilyen a minden évben kötelező Halloween-buli vagy éppen a juharszirupos palacsinta.
Öcsém kedvence azonban nem más, mint a híres mogyoróvaj. A mogyorókrémért szintén odavan, de a lekváron, pirítóssal tálalt kence egyet jelent számára a fenséges reggeli fogalmával. A kitudjamilyen adalékanyagok és a szemöldökfelhúzósan magas árak miatt nem jellemző egyik háztartásban sem a tengerentúli lakoma reggelente.
Nem feltétlenül egészségtelen a mogyoróvaj, sőt!
Pedig nem kötelezően egészségtelen és káros a földimogyoróból készült szendvicsfeltét! A mogyoróban található természetes zsírok és olajok egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaznak. Hogy ez mire jó? Furcsán hangozhat, de ezek a zsírok csökkentik a szervezetünkben a rossz zsírok mennyiségét, azon belül is a jó, illetve a rossz koleszterinre vannak igencsak pozitív hatással. A borból ismert jótékony antioxidáns, a rezrevatrol is megtalálható a csodás mogyoróban, ami - éppúgy, mint a vörösbor - a szívproblémák és különböző fertőzések, sőt, a daganatos megbetegedések ellen is véd. Tehát, aki nem borozik, bátran egye a magvakat! A rostgazdag mogyoróvaj hiába viszonylag magas kalóriatartalmú, sok fehérjét és rostot tartalmaz.
A házi mogyoróvaj születése
Bár öcsikém nem egészségügyi megfontolásból készítette, hanem mert nem volt pénze boltit venni. Elkezdett videókat nézni, hátha azzal jóllakik, ha már a valóságban nélkülöznie kell. A nagy youtube-bambulás közben kipattant a szikra az eszéből: ha készet venni nem is, de gyártani egyszerűen tud. Ezt a receptet tehát úgy olvassa minden kedves olvasó, hogy egy 16 éves fiú egyedül, tulajdonképpen nulla konyhai tapasztalattal készítette el első nekifutásra olyan tökéletesen, hogy elgondolkoztunk rajta, tömeggyártásba fogjunk-e. A boltok polcaira végül nem kerültünk fel, tehát nem titkolózunk, mint a Coca-Cola: legyen közkincs a híres mogyoróvaj receptje!
Házi mogyoróvaj
![mogyorókrém 650](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291013/29101369_191297e086e7372082da19af68bf3325_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 250 gramm földimogyoró
- 2 evőkanál mogyoróolaj
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Akár pörkölt, akár nem pörkölt mogyorót is használhatunk hozzá, amit egy turmixban fokozatosan kezdjünk el ledarálni.
Az eleinte száraz, darabos mogyoródara egyre inkább krémessé fog válni: körülbelül 4 perc után a nagyobb szemcsék is megadják magukat. Ha szeretnénk, hogy kicsit darabos legyen, még az elején vegyünk ki egy keveset a durvára őrölt változatból, és a végén keverjük a kész masszához.
Ha már szinte teljesen selymes az állaga, adjuk hozzá az olajat és a sót, majd mixeljük készre. Mogyoróolaj helyett más növényi olajat is használhatunk, de az ízélményt a mogyoróolaj teszi teljessé. Ha sózott mogyorót használtunk, mindenképp kóstoljuk meg sózás előtt!
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!