A selymes mogyoróvaj lekvárral az igazi - Az amerikaiak kedvenc kencéje

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mivel van Egyesült Államok-béli kötődés a családban, néhány kinti hagyomány befészkelte magát hozzánk is. Ilyen a minden évben kötelező Halloween-buli vagy éppen a juharszirupos palacsinta.

Öcsém kedvence azonban nem más, mint a híres mogyoróvaj. A mogyorókrémért szintén odavan, de a lekváron, pirítóssal tálalt kence egyet jelent számára a fenséges reggeli fogalmával. A kitudjamilyen adalékanyagok és a szemöldökfelhúzósan magas árak miatt nem jellemző egyik háztartásban sem a tengerentúli lakoma reggelente.

Nem feltétlenül egészségtelen a mogyoróvaj, sőt!

Pedig nem kötelezően egészségtelen és káros a földimogyoróból készült szendvicsfeltét! A mogyoróban található természetes zsírok és olajok egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaznak. Hogy ez mire jó? Furcsán hangozhat, de ezek a zsírok csökkentik a szervezetünkben a rossz zsírok mennyiségét, azon belül is a jó, illetve a rossz koleszterinre vannak igencsak pozitív hatással. A borból ismert jótékony antioxidáns, a rezrevatrol is megtalálható a csodás mogyoróban, ami - éppúgy, mint a vörösbor - a szívproblémák és különböző fertőzések, sőt, a daganatos megbetegedések ellen is véd. Tehát, aki nem borozik, bátran egye a magvakat! A rostgazdag mogyoróvaj hiába viszonylag magas kalóriatartalmú, sok fehérjét és rostot tartalmaz.

A házi mogyoróvaj születése

Bár öcsikém nem egészségügyi megfontolásból készítette, hanem mert nem volt pénze boltit venni. Elkezdett videókat nézni, hátha azzal jóllakik, ha már a valóságban nélkülöznie kell. A nagy youtube-bambulás közben kipattant a szikra az eszéből: ha készet venni nem is, de gyártani egyszerűen tud. Ezt a receptet tehát úgy olvassa minden kedves olvasó, hogy egy 16 éves fiú egyedül, tulajdonképpen nulla konyhai tapasztalattal készítette el első nekifutásra olyan tökéletesen, hogy elgondolkoztunk rajta, tömeggyártásba fogjunk-e. A boltok polcaira végül nem kerültünk fel, tehát nem titkolózunk, mint a Coca-Cola: legyen közkincs a híres mogyoróvaj receptje!

Házi mogyoróvaj

mogyorókrém 650

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 250 gramm földimogyoró
  • 2 evőkanál mogyoróolaj
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Az alapon saját szájunk íze szerint módosíthatunk, például egy kiskanál mézzel teljesen megbolondítjuk a kész kencét, de chilivel fűszerezve is egy egészen új dimenzióba kerül az ínycsiklandó mogyoróvaj. De most lássuk az alapreceptet.

Akár pörkölt, akár nem pörkölt mogyorót is használhatunk hozzá, amit egy turmixban fokozatosan kezdjünk el ledarálni.

Az eleinte száraz, darabos mogyoródara egyre inkább krémessé fog válni: körülbelül 4 perc után a nagyobb szemcsék is megadják magukat. Ha szeretnénk, hogy kicsit darabos legyen, még az elején vegyünk ki egy keveset a durvára őrölt változatból, és a végén keverjük a kész masszához.

Ha már szinte teljesen selymes az állaga, adjuk hozzá az olajat és a sót, majd mixeljük készre. Mogyoróolaj helyett más növényi olajat is használhatunk, de az ízélményt a mogyoróolaj teszi teljessé. Ha sózott mogyorót használtunk, mindenképp kóstoljuk meg sózás előtt!

Fotó: Shutterstock 

Ezt is szeretjük