Mondjuk ki végre az igazságot: a töltött paprika sok cukorral finom
Ne szégyelld!
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A töltött paprika az egyik legfinomabb magyar étel, ráadásul most pont itt van az ideje, hogy elkészítsük. Paprikát még bőven kapunk frisset, a paradicsom befőzésen már rég túl vagyunk (már aki), szóval minden rendelkezésre áll, hogy főzzünk és együnk egy jót.
A tradicionális magyar ételekben az a legjobb, hogy általában nem túl bonyolultak, és a legtöbbször majdnem minden van hozzájuk otthon. A töltött paprika hozzávalóiért sem kell bejárni Tolnát-Baranyát, fél kiló darált hús, egy liter paradicsomlé és 8 tv paprika kell hozzá.
Na, hát témánál vagyunk, ez az az étel, amiről a tv paprika a nevét kapta, mármint, hogy tölteni való. Ami egyrészt, lássuk be, hülyeség, mert töltött paprikát évente egyszer főz az ember, amíg paprikát meg szinte egész nyáron eszik. Szóval enni való az igazából, habár megtöltve is megesszük, tényleg.
Előre rántsd!
Ami a paradicsomszószt illeti, két iskola létezik, az egyik, amelyik előre berántja, és úgy teszi bele a töltelékeket, a másik iskola szerint pedig ki kell szedni a megfőtt töltelékeket, és a végén kell sűríteni. Hát szerintem az utóbbi értelmetlen pluszmunkát eredményez csak, de jobb ételt semmiképp, ráadásul a töltelékeink is széteshetnek. Szóval, ne kísértsük a jó dolgunkat, rántsuk csak be előre a paradicsomszószt!
És még valami: a töltött paprika sok cukorral finom. Ne szégyelld, cukrozd!
Töltött paprika
Hozzávalók 4 adaghoz
- 50 dekagramm darált sertéshús
- 10 dekagramm rizs
- 1 ízlés szerint só&bors
- 1 fej hagyma
- 4 evőkanál olaj
- 8 darab tölteni való paprika
- 1 liter passzírozott paradicsom
- 1 ízlés szerint cukor
- 1 darab zellerlevél
- 4 evőkanál a rántáshoz olaj
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
Elkészítjük a paradicsomszószt: a passzírozott paradicsomot egy fazékba töltjük, hozzáadjuk a zellert, sót, cukrot, felforraljuk.
Amíg felforr a paradicsomszósz, a paprikákat kicsumázzuk, kimagozzuk, és az üregbe beletöltjük a húsos masszát. Nem kell szorosan, mert a rizs megduzzad, és a végén kireped a paprika.
Elkészítjük a rántást, és berántjuk vele a paradicsomszósz.
Beletesszük a töltött paprikákat, és ha nem lepi el a szósz (vagy túl sűrű lett), akkor adhatunk hozzá még vizet.
Nagyjából 30 percen át főzzük lassú tűzön, lefedve. Akkor van kész, amikor a rizs teljesen megpuhult.
Tányéron még cukrozzuk. De nem muszáj, csak úgy a finom.
Fotó: Shutterstock