
Mondjuk ki végre az igazságot: a töltött paprika sok cukorral finom
Ne szégyelld!
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába
A töltött paprika az egyik legfinomabb magyar étel, ráadásul most pont itt van az ideje, hogy elkészítsük. Paprikát még bőven kapunk frisset, a paradicsom befőzésen már rég túl vagyunk (már aki), szóval minden rendelkezésre áll, hogy főzzünk és együnk egy jót.
A tradicionális magyar ételekben az a legjobb, hogy általában nem túl bonyolultak, és a legtöbbször majdnem minden van hozzájuk otthon. A töltött paprika hozzávalóiért sem kell bejárni Tolnát-Baranyát, fél kiló darált hús, egy liter paradicsomlé és 8 tv paprika kell hozzá.
Na, hát témánál vagyunk, ez az az étel, amiről a tv paprika a nevét kapta, mármint, hogy tölteni való. Ami egyrészt, lássuk be, hülyeség, mert töltött paprikát évente egyszer főz az ember, amíg paprikát meg szinte egész nyáron eszik. Szóval enni való az igazából, habár megtöltve is megesszük, tényleg.
Előre rántsd!
Ami a paradicsomszószt illeti, két iskola létezik, az egyik, amelyik előre berántja, és úgy teszi bele a töltelékeket, a másik iskola szerint pedig ki kell szedni a megfőtt töltelékeket, és a végén kell sűríteni. Hát szerintem az utóbbi értelmetlen pluszmunkát eredményez csak, de jobb ételt semmiképp, ráadásul a töltelékeink is széteshetnek. Szóval, ne kísértsük a jó dolgunkat, rántsuk csak be előre a paradicsomszószt!
És még valami: a töltött paprika sok cukorral finom. Ne szégyelld, cukrozd!
Töltött paprika

Hozzávalók 4 adaghoz
- 50 dekagramm darált sertéshús
- 10 dekagramm rizs
- 1 ízlés szerint só&bors
- 1 fej hagyma
- 4 evőkanál olaj
- 8 darab tölteni való paprika
- 1 liter passzírozott paradicsom
- 1 ízlés szerint cukor
- 1 darab zellerlevél
- 4 evőkanál a rántáshoz olaj
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
Elkészítjük a paradicsomszószt: a passzírozott paradicsomot egy fazékba töltjük, hozzáadjuk a zellert, sót, cukrot, felforraljuk.
Amíg felforr a paradicsomszósz, a paprikákat kicsumázzuk, kimagozzuk, és az üregbe beletöltjük a húsos masszát. Nem kell szorosan, mert a rizs megduzzad, és a végén kireped a paprika.
Elkészítjük a rántást, és berántjuk vele a paradicsomszósz.
Beletesszük a töltött paprikákat, és ha nem lepi el a szósz (vagy túl sűrű lett), akkor adhatunk hozzá még vizet.
Nagyjából 30 percen át főzzük lassú tűzön, lefedve. Akkor van kész, amikor a rizs teljesen megpuhult.
Tányéron még cukrozzuk. De nem muszáj, csak úgy a finom.
Fotó: Shutterstock