Szaftos, zöldbabos csirkeragu: friss kenyérrel tunkolva az igazi
A szaftos, zöldbabos csirkeragu mellé akár még köretet sem kell kínálnod, elég, ha friss, ropogós kenyérrel tálalod.
Nagyon gyorsan elkészül a szaftos mongol csirkemell, és hiába ázsiai receptről van szó, nem igényel extra hozzávalót. A szósz alapja gyömbér, fokhagyma, alaplé, cukor és szójaszósz, utóbbi szinte bármilyen üzletben beszerezhető. Ha van otthon, szezámolajat is keverhetsz bele, de ez el is hagyható, nem kötelező eleme.
Simán, zöldségek nélkül is készülhet a hús, de ha gombát és brokkolit keversz mellé, sokkal táplálóbb és laktatóbb fogást kapsz. Ha szeretnél, kápia paprikát is tehetsz bele. A szósz a keményítőnek köszönhetően lesz sűrű és ragacsos, ne aggódj, biztosan nem lesz csomós.
A csirkemellfilét vágjuk szeletekre vagy kockákra.
A gombát tisztítsuk meg, vágjuk félbe vagy negyedekbe. A zöldhagymákat karikázzuk. A brokkolit szedjük rózsáira, a fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.
A barna cukrot, alaplevet, szójaszószt keverjük össze. A csirkecsíkokat keverjük össze 3 evőkanál keményítővel.
Forrósítsuk fel az olajat a serpenyőben, dobjuk rá a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, süssük fehéredésig, az sem baj, ha itt-ott picit lepirul. Tegyük félre.
Dobjuk a gombát és a brokkolit is a serpenyőbe, pár percig pirítsuk őket. Tegyük félre.
A fokhagymát és a gyömbért szórjuk a serpenyőbe, pirítsuk őket 1 percig, míg illatozni nem kezdenek. Öntsük fel a kikevert szójaszószos öntettel, majd adjuk hozzá a maradék 1 evőkanál keményítőt. Addig főzzük, míg besűrűsödik, majd keverjük bele a csirkét és a zöldségeket. Főzzük össze őket 2-3 perc alatt, szükség szerint sózzuk, borsozzuk.
A zöldhagymával megszórva, rizzsel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu