Omlós mustáros tarja krumplival sütve: a fűszeres pác a lelke
Ezt az ételt kezdők is bátran megsüthetik, nem lehet elrontani, ráadásul kevés energiabefektetéssel készíthetnek isteni ebédet.
Ha valami laktatót készítenél kevés munkával, a tepsis fogások bizonyulnak a legjobb döntésnek. Az alábbi receptben a hús és a köret együtt készülnek, így nem kell gondolkodnod, mit kínálj a tarja mellé, ráadásul a sütőt sem kell duplán járatni.
Az omlós és isteni tarja titka a pácolási időben rejlik: minél több ideig áll a fűszeres marinádban, annál puhább és finomabb lesz. Érdemes előző este összeállítani a pácot, beleforgatni a húst, és másnap mehet is a sütőbe a zöldségekkel együtt.
Hogy a krumpli ne legyen száraz és unalmas, szalonnát is tegyél alá, így a kisült zsír ízesíti, miközben szaftos is lesz. A sütést alacsony hőfokon, fedő alatt indítsd, majd miután megpuhult a hús és a zöldség is, utána emeld csak fel a hőfokot, így szépen megpirul kívülről, belül viszont omlós lesz.
Mustáros tarja krumplival
Hozzávalók 6 darabhoz
- 6 szelet sertéstarja
- 0.5 dl olívaolaj
- 2 ek mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk pirospaprika (füstölt)
- 1 tk oregánó
- ízlés szerint só, bors
- 2 ek zsír
- 2 szelet házi szalonna
- 1.5 kg krumpli (sütni való)
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
Elkészítés:
A tarjaszeletekről itassuk fel a nedvességet, sózzuk, borsozzuk mindkét felüket.
Az olívaolajat, a mustárt, a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát és az oregánót keverjük össze egy tálban. Forgassuk bele a tarjaszeleteket a pácba. Fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe minimum 6 órára, de inkább egy éjszakára.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
A szalonnát vágjuk csíkokra, a krumplit pucoljuk meg, vágjuk karikákra. A paradicsomot és a paprikát mossuk meg, vágjuk szintén karikákra.
Kenjünk ki zsírral egy (minimum 23x33 centis) tepsit, majd szórjuk bele a szalonnát. Oszlassuk el rajta a krumplikarikákat a paradicsommal és paprikával rétegezve. A tetejét sózzuk, borsozzuk. Helyezzük el rajta a tarjaszeleteket, majd fedjük le a tepsit fóliával (vagy a tetejével).
Toljuk a sütőbe, nagyjából 90 percig süssük. Vegyük le róla a fóliát: ha már könnyen belemegy a villa a húsba és a krumpliba, vegyük feljebb a hőfokot 200 fokra, majd toljuk vissza még 10-15 percre, míg megpirul a teteje.
-
2024-05-12 08:36:01
-
2024-04-12 07:32:01
-
2024-04-09 08:52:01
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!