Mustárral sült újkrumpli – Önmagában és köretnek is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ezt a krumplit annyira finommá teszi egy egészen egyszerű hozzávaló, hogy nem is kívánunk mellé mást.
A tavasszal együtt megérkezik az újkrumpliszezon is. Én mindig nagyon várom, mert ez az amúgy szimpla köret a lehető legegyszerűbben elkészítve is olyan ízletes, hogy egy salátával tökéletes főétel lehet.
Az újkrumpliban az is jó, hogy gyakorlatilag csak megdörzsöljük és máris konyhakész. Ezt a változatot mustár vonja be, mindenképpen válasszunk erőteljes ízvilágút, például dijonit. Időt spórolhatunk, ha a krumplit először mikróban megfőzzük, majd utána csak megpirítjuk. Az ízélményen nem változtat.
Mustárral sült újkrumpli
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm krumpli (apró szemű)
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál csirkealaplé
- 1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
- 0.5 kávéskanál rozmaring
- 0.5 kávéskanál bors
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A krumplit a legegyszerűbben úgy főzhetjük meg, hogy betesszük egy hőálló tálba, vizet öntünk rá, letakarjuk, majd a mikrohullámú sütő legerősebb fokozatán 10 percig főzzük.
Amíg a krumpli fő, egy nagy tálban keverjük el a mustárt, 2 evőkanál olívaolajat, az alaplé nagy részét, a rozmaringot és a sót, borsot. Ízlés szerint keverjük hozzá az összenyomott fokhagymát. Tegyük félre a szószt. A megfőtt krumplit óvatosan forgassuk bele a szószba úgy, hogy mindenhol befedje.
A maradék olívaolajat hevítsük fel egy serpenyőben. Vegyük le a hőmérsékletet, óvatosan öntsük bele a krumplit a szósszal együtt, és addig pirítsuk, amíg a krumplik szép barnára sülnek. Folyamatosan forgassuk, nehogy leégjenek. Ha úgy látjuk, hogy kiszáradnának, akkor öntsünk hozzá a maradék alapléből, majd várjuk meg, amíg elpárolog. Ízlés szerint szórjunk rá zöldfűszert.
Fotó: Getty Images