Ropogós tetejű tepertős pogácsa a mama receptje szerint – Így készítve lesz igazán finom
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A pogácsát mindenki szereti, a legnépszerűbb változatai a sajtos, burgonyás, vajas, káposztás és tepertős.
A tepertős pogácsa jellegzetes rácsos tetejéről híres, ami ha jól készül, ropogós lesz. A tepertővel megkent tésztát hajtogatva érdemes készíteni, igaz, időigényes, de a végeredménnyel mindenki elégedett lesz.
Mivel darált tepertővel kell gazdagítani a tésztát, vaj helyett érdemes libazsírt használni. A tészta ízesítésénél bátrabban is lehet szórni a fűszereket, minél intenzívebben érezhető az őrölt fekete bors, annál finomabb lesz a pogácsa, de azért csak óvatosan, mert a jóból is megárt a sok.
Nagyiféle tepertős pogácsa
Hozzávalók 6 személyre
- 50 dekagramm liszt
- 1 deciliter tej
- 2 deciliter tejföl
- 50 gramm élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 darab tojássárgája
- 2 evőkanál fehérbor (száraz)
- 2 teáskanál só
- ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
- 15 dekagramm vaj
- 40 dekagramm darált tepertő
- 1 darab tojás a kenéshez
Elkészítés:
Langyos tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt, pár percig várjunk, míg az élesztő felfut.
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük hozzá a sót és a borsot, majd a vajat is morzsoljuk el benne, tegyük hozzá a tejfölt, a tojássárgáját és a felfutott élesztőt, kezdjük el dagasztani, közben 2 evőkanál fehérbort is dolgozzunk a tésztába. A lágy, rugalmas tésztát lefedve, meleg helyen 1 órát pihentessük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, kenjük meg darált tepertővel, majd hajtogassuk a tésztát. Először a jobb oldaláról hajtsuk balra a tésztát, utána az alsó részt hajtsuk felülre, majd folpacka csomagolva tegyük hűtőbe 30 percre.
Nyújtsuk 1 centiméter vastágságúra a tésztát, a tetejét késsel rácsozzuk be, majd pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Helyezzük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, konyharuhával lefedve 20-30 percig pihentessük, majd felvert tojással kenjük meg. 180 fokos előmelegített sütőben 15-35 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Getty Images