Nápolyi spagetti rengeteg zöldséggel – Az olasz konyha egyszerű csodája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nápolyban a híres ragut nem csak spagetti tetejére kanalazzák, a pizzákat is a zelleres, paradicsomos mártással kenik meg.
Az egyszerű tésztás ételeket mindenki szereti. Az olaszok a friss alapanyagokra esküsznek, és bár igazuk van, én azt vallom, néha muszáj csalni, van az a helyzet, amikor paradicsomkonzervből készül a mártás.
A fantasztikus nápolyi raguban a friss paradicsom, zeller, sárgarépa és fokhagyma dominál, ezeket tartalmazza az eredeti recept, én azonban a paradicsomos ételeket édeskésen szeretem, ezért a fokhagymát cukorra cseréltem. Tudom, ez sokak szemében bűn, de biztos vannak, akik megértenek. Aki nem szimpatizál a cukorral, cserélje 1-2 gerezd fokhagymára.
Mivel nem terem mindenki kertjében friss paradicsom, ilyenkor pedig nem könnyű hozzájutni, nyugodtan elkészíthetjük hámozottparadicsom-konzervből a mártást. A tészta főzővizét tartsuk kéznél, mert az elfőtt levet majd ezzel pótoljuk.
Konyhai tipp
A finom mártás jól bírja a fagyasztást, ha mélyhűtőbe szeretnénk eltenni, akkor főzzük sűrűre, így amikor majd kiolvasztjuk, egy kis víz hozzáadásával olyan lesz, mintha pont akkor, frissen főztük volna meg.
Nápolyi spagetti
Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 12 dekagramm sárgarépa
- 2 szál angol zeller
- 50 dekagramm paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dekagramm parmezán
- 1 evőkanál cukor
- 1.2 deciliter víz
- só és bors ízlés szerint
- 500 gramm spagettitészta
Elkészítés:
A tésztát a csomagoláson írtak szerint főzzük ki.
Az olajat kezdjük el hevíteni, majd mehet bele a finomra vágott hagyma, miután kicsit összeesett, hozzáadjuk a szintén finomra aprított sárgarépát és zellerszárat, majd fűszerezzük sóval, borssal. Miután a zöldségek megpuhultak, friss, kockára vágott paradicsomot adunk hozzá, vagy jó minőségű hámozottparadicsom-konzervvel és vízzel öntjük fel, hozzákeverjük a cukrot és puhára főzzük. Főzés során, ha szükséges, pótoljuk a folyadékot a tészta főzővizével.
Tálalásnál finomra vágott petrezselyemmel vagy parmezánnal szórjuk meg.
Fotó: Getty Images