
Puha, omlós narancskenyér - Szaftos, illatos és gyorsan elkészül
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Krémes leves sült karfiolból: könnyed, mégis tápláló fogás

Krémsajttal töltött jalapeño paprika: pirosra sült bacon öleli körbe

Könnyed, pufi felhőpalacsinta: joghurtos a légies tészta

Isteni tojásos pite tortillalapból: cottage cheese teszi krémessé

Babos pástétom olajbogyóval: tartalmas szendvicskrém zöldségekből
Gyorsan elkészül, szaftos, omlós - a tökéletes narancskenyérrel nem lehet mellélőni. Narancshéj és narancslé is kerül bele, hogy egészen biztosan kiérződjön a édes, picit savanykás aromája.
Nincs szükség mérlegre, minden hozzávalót ki tudunk mérni egy bögre és egy kanál segítségével. Ráadásul ugyanúgy, mintha muffint készítenénk, csak összekeverjük külön a száraz, külön a folyékony hozzávalókat, egybevegyítjük őket, és készen is vagyunk.
Vaj nélkül készül ez a recept, a zsiradékot olajjal pótoljuk. Az olajtól lesz a tészta picit ragacsos, kevésbé fog kiszáradni, mégis omlós marad. Ha pedig biztosra szeretnénk menni, akkor a sütés végén még öntsük nyakon a kész süteményt egy adag narancslével, garantáltan szaftos lesz a végeredmény.
Ha szeretnénk - vagy van rá igény a családban -, csempészhetünk a tésztába egy kis kakaót, csokidarabokat, aszalt gyümölcsöket, nem lehet vele elrontani az alapreceptet. Bár megmondom őszintén, szerintem ez a narancskenyér önmagában is tökéletes.
Narancskenyér

Hozzávalók 15 adaghoz
- 1.5 bögre cukor (300 g)
- 4 darab tojás
- 1 bögre olaj (repce, napraforgó)
- 2 darab narancs
- 2.5 bögre liszt (350 g)
- 1 bögre narancslé
- 2.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 bögre narancslé
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vajazzuk ki a kenyérsütő formát és szórjuk be kristálycukorral.
2. A cukrot, a tojást, egy bögre narancslevet, a két narancs lereszelt héjat és az olajat robotgéppel dolgozzuk össze.
3. Keverjük ki egy másik tálban a lisztet a sütőporral, majd adjuk hozzá a tojásos-narancsos keverékhez.
4. Öntsük a tésztát az előkészített formába, süssük 40 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
5. Ha elkészült a sütemény, vegyük ki a sütőből, öntsük nyakon a fél bögre narancslével, majd szórjuk meg porcukorral. Most van teljesen kész a narancskenyér, jó étvágyat kívánunk hozzá!
Fotó: Shutterstock