Sűrű házi áfonyalekvár télire: sütikbe, kenyérre nincs finomabb
Egyszerű módszerrel kezdők is nagyon finom áfonyalekvárt főzhetnek.
Bár alapvetően a lekvárról az édességek, sütemények jutnak az ember eszébe, a narancsos változat akár sültekhez, szejtánhoz is passzol. Főleg, ha fűszerekkel izgalmasabbá teszed: jól áll neki a kardamom, ánizs, szegfűszeg.
Bár saját magadat is meglepheted a házi narancslekvárral, gasztroajándéknak is tökéletes, főleg így karácsony közeledtével: a rokonokat, barátokat biztosan lekenyerezed majd vele.
Ebből az adagból 1 közepes befőttesüvegnyi lekvár jön ki, úgyhogy ha sokáig szeretnéd élvezni, duplázd meg a mennyiségeket.
A narancsot hámozzuk meg. Szerintem zöldséghámozóval a legegyszerűbb, egészen addig, hogy a gyümölcshúst elérjük, és semmi fehér nem látszik már rajta kívülről.
Vágjuk cikkekre/szedjük szét, és a cikkeket is hártyázzuk le, a lábosba már tényleg csak a narancshús kerüljön.
Adjuk hozzá a narancshéjat és a citrom, valamint a narancs levét, a cukrot vagy az édesítőszert, és kb. 40-45 perc alatt főzzünk lekvárt belőle. A legfinomabb állag eléréséhez a végén mixerrel egyet-kettőt pürésítsünk rajta.
Fotók: Kiss Marietta Panka @charmingtomatoes
@sobors.hu