A 10 legfinomabb gasztroajándék - Készíts saját kezűleg karácsonyi meglepetést

gasztroajándék
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kézzel készített ajándéknak nincsen párja, hidd el, a család és a barátok is értékelni fogják a meglepetésre szánt időt és energiát.

Mindig az a legszebb és legértékesebb ajándék, amit saját kezűleg készít a szerettünk, hogy tudjuk, időt és energiát szánt arra, hogy meglepjen minket, örömöt okozzon nekünk. 

Nem csak valamilyen házilag készített tárggyal örvendeztetheted meg a családot, élménnyel vagy ehető gasztroajándékkal is kedveskedhetsz nekik. Ha tudod mindenkinek az ízlését, könnyen személyre szabhatod a meglepetést, készíthetsz különféle krémlikőröket, édességeket vagy rágcsálnivalókat. 

Az alábbi válogatásban összegyűjtöttük a legjobb gasztroajándékokat, nagyon vegyes a lista, úgyhogy biztosan találsz benne kedvedre valót.

Trüffelgolyó

Igazi klasszikus, nem lehet vele mellélőni. A trüffelgolyó nagyon gyorsan és egyszerűen készül, össze sem lehet hasonlítani a boltban kapható verziókkal. Az alapreceptet könnyedén személyre szabhatod, felturbózhatod kávéval, likőrrel, rejthetsz a közepébe aszalt gyümölcsöt, ráadásul készülhet ét-, tej- és fehér csokiból is attól függően, melyiket kedveli az, akit meglepsz vele.

trüffelgolyó

Szaloncukor

A trüffelgolyóhoz hasonlóan szaloncukrot is készíthetsz házilag. Ez a változat kandírozott naranccsal és rumba áztatott mazsolával készül, az alapját darált keksz képezi. A hozzávalókat csak aprítógéppel össze kell dolgozni, egyedül a szaloncukor formázása és a csokiba mártása időigényesebb feladat. Bármilyen papírba becsomagolhatod a kész szaloncukrot, szuper karácsonyi ajándék.

szaloncukor

Tejkaramella

Ha még sosem sikerült szilárd, mégis puha, vágható tejkaramellát készítened, próbáld ki ezt a receptet. Az édesszájú barátok és családtagok imádni fogják, ráadásul egyáltalán nem nehéz vagy időigényes az összeállítása. Csak kétféle cukorra, vaníliára, vajra és tejre lesz szükséged hozzá, illetve egy kis türelemre, amíg megszilárdul a karamella.

tejkaramella

Sóskaramell-öntet

Ha már vajkaramella, nem maradhatott ki a felsorolásból a karamellöntet sem. Ha egy csipet sót is adsz hozzá, a fűszer kiemeli a karamell édes, diós ízét. Csak négy hozzávaló kell ehhez az öntethez, amit érdemes csatos üvegekbe tölteni, úgy dekoratív és nagyon finom karácsonyi ajándék lesz belőle. A sós karamellt rengeteg sütihez fel lehet használni, de akár magában is elkanalazhatja az ajándékozott.

sóskaramell

Karamellás dió

A karamellás diót mindenki szereti, pár perc elkészíteni, ráadásul tökéletes karácsonyi ajándék is lehet. Ez a változat sütőben készül, úgyhogy alig lesz vele dolgod, kezdőknek is könnyedén sikerülni fog. Ha elkészült a dió, tedd befőttesüvegekbe, majd díszítsd őket fenyőággal, fahéjrúddal, karácsonyi díszekkel, hogy ne csak finom, dekoratív is legyen.

karamellásdió

Fahéjas-cukros mandula

Ha inkább a mandulára vokszolsz, azt is elkészítheted ugyanezzel a módszerrel, azonban akkor hámozott magvakra lesz szükséged. Otthon is blansírozhatod a mandulát, nem muszáj a boltit megvenni. A pirított mandulára most nem csak fahéj, hanem gyömbér és szerecsendió is került, már az illata miatt megéri elkészíteni.

fahéjacukrosmandula

Tojáslikőr

A család férfitagjait egészen biztosan leveszed a lábukról egy finom likőrrel. A selymes tojáslikőr a karácsonyi asztal kötelező eleme, ráadásul egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, egy szép üvegbe töltve tökéletes ajándék lesz. Az alapja lehet rum vagy más tiszta szesz, és bár az ízén nem érződik az erőssége, azért csak óvatosan vele, mert itatja magát.

tojáslikőr

Ír krémlikőr

Ezzel a likőrrel aztán végképp lenyűgözheted a whisky-rajongó családtagjaidat, barátaidat, de a kávé szerelmesei is imádni fogják. Klasszikus karácsonyi vendégváró ital, és tényleg szinte semmi munka nincs vele, nem kell főzni, csak összeönteni, elkeverni az alapanyagokat. Cukrozott sűrített tejjel lesz igazán finom, ezt ne hagyd ki belőle.

írkrémlikőr

Pácolt sajt

Nem csak édes gasztroajándék készülhet, az ínyenceknek ajándékozz pácolt sajtot. Ehhez valamilyen penészes sajt a legjobb választás, például camembert, amelyet borssal, fokhagymával, rozmaringgal és olívaolajjal kell üvegbe tenni, majd hagyni, hogy összeérjenek az ízek. A sajtot teheted díszes befőttesüvegbe vagy csatos üvegbe, a sós ízek kedvelői imádni fogják.

pácoltsajt

Narancslekvár

A házi lekvár is szuper ajándék, és hát mi másból is készülhetne karácsonykor, mint narancsból? A gyümölcsöt teljes mértékben felhasználhatod, a héja is a lekvárba kerül, ezért arra figyelj, hogy kezeletlen narancsot vásárolj. A dzsemet hagyhatod darabosan, de le is pürésítheted, mindenhogyan isteni, egyszerre édes és fanyar.

Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Szász Eszter/Ács Bori/Sóbors, Kiss Marietta Panka

Ezt is szeretjük