Megmutatjuk, miért és hogyan érdemes kifilézni a narancsot

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Teljes erővel a citrusok felé fordulunk januárban és a tavaszig hátralévő időben, hogy valahogy átvészeljük a tél második felét. A narancs, a grapefruit és a mandarin is jól illenek mindenféle salátába, mármint a sós salátákba.

A citrusok nagyon egészségesek, az nyilvánvaló, de most elsősorban nem ezért vesszük őket elő, hanem karakteres ízük miatt, ami sok sós ételben kaphat hangsúlyos szerepet.

Sült céklával, sütőtökkel, nyers répával, rucolával, avokádóval és még annyi minden mással passzolnak remekül össze a citusok. Nemcsak azért, mert megadják az ételnek azt a kis savas, savanykás ízt, ami egyensúlyt teremt, hanem állagban is ellenpontozzák a zöldségeket. 

Ehhez viszont ki kell őket filézni, csak így mutatnak és viselkednek jól saláták részeként. Ez nem nagy ördöngősség, csak egy éles kés kell hozzá.

narancsfile ze s

Először a narancs száras végét levágjuk, és az így képződött talpra állítjuk. 

Függőlegesen csíkokat vágunk a héjából úgy, hogy nem csak a színeset, hanem a fehér részt, a hártyát is levágja a kés.

Ha körbeértünk, és mindenhol csupasz már a narancs, akkor a késsel minden egyes hártya mellett óvatosan bemetsszük a narancshúst.

narancsfile ze s2

Így optimális esetben magától kifordul a hártyák közül a tiszta narancsfilé. Ha nem, az ujjainkkal még mindig szétbonthatjuk a szabálytalanabb részeket.

Amikor készen vagyunk, az itt-ott megmaradt narancsdarabokat se hagyjuk kárba veszni, facsarjuk ki a levét a salátára vagy éppen arra, amihez a filéket adjuk.

Ezt is szeretjük