![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Foszlós, puha narancsos csiga – Vörösáfonya és vaníliamáz teszi felejthetetlenné
![narancsos vörösáfonyás csiga cover](https://kep.index.hu/1/0/3558/35588/355886/35588641_2721919_f98511b1cac4512bbc935c044f7a4bb6_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Kiadós téli reggeli vagy uzsonna lehet ez a sütemény, amelybe vörösáfonyát gyúrhatsz, a tetejét pedig cukormázzal díszítheted.
Már a szemet is vonzza ez az édesség, ahogy darázsfészek alakban kapaszkodnak egymásba a csigák. Kelt tésztával dolgozni mindig öröm, az illata is elcsábít. Télen valahogy minden, ami narancsos, fahéjas aromájú, már az ünnepekre emlékeztet, de a téli estéket is hangulatossá, meleggé teszik ezek a sütemények.
A hagyományos kakaós csigát is megsütheted darázsfészek alakúra, itt találsz hozzá receptet. Ha pedig az ősz és a tél ízeire vágysz, a sütőtökös variációt próbáld ki, amelyből szintén nem hiányozhat a melengető fahéj íze.
Narancsos csiga áfonyával
![narancsos vörösáfonyás csiga recept](https://kep.index.hu/1/0/3558/35588/355886/35588653_ec0ba4a6055d3793fa7f02434496bce3_wm.jpg)
Hozzávalók 15 adaghoz
Tészta
- 250 milliliter tej (langyos)
- 1 teáskanál cukor
- 25 gramm élesztő
- 2 darab tojás
- 80 gramm vaj (olvasztott)
- 340 gramm liszt
- 200 gramm liszt (teljes kiőrlésű)
- 100 gramm cukor
- 1 teáskanál só
Töltelék
- 220 gramm vörösáfonya
- 150 gramm barna cukor vagy nádcukor
- 3 evőkanál narancslé
- 1 evőkanál keményítő
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 csipet szegfűszeg
- 1 csipet szerecsendió
- 0.5 kávéskanál só
Vaníliamáz
- 200 gramm porcukor
- 3 evőkanál tejszín
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
Elkészítés:
Az egy 1 teáskanál cukrot és a tejet keverjük össze egy tálban, morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel.
Egy másik tálban keverjük össze a tojást és a vajat.
Vegyünk elő még egy tálat, szórjunk bele 240 gramm sima lisztet, a teljes kiőrlésű lisztet, a cukrot és a sót, majd keverjük össze. A felfutott élesztős tejet öntsük a lisztes keverékhez és alaposan dolgozzuk össze. Öntsük bele a tojásos keveréket is, addig keverjük, amíg lágy masszát nem kapunk.
Egy deszkát vékonyan hintsünk meg liszttel, borítsuk rá a tésztát. A maradék liszttel kezdjük el dagasztani addig, amíg a tészta már nem lesz ragacsos, nagyjából 10 percig dagasszuk, ha kell, adjunk hozzá még lisztet. Egy tálat vékonyan olajozzunk ki, tegyük bele a tésztát, takarjuk le és kelesszük a duplájára nagyjából 1-2 óra alatt.
Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. A vörösáfonyát vágjuk apró darabokra, keverjük össze a barna cukorral, a narancslével, a keményítővel, a vaníliával, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a szerecsendióval és a sóval. Tegyük egy lábasba, a tűzhelyen addig melegítsük, amíg sűrű masszát kapunk. Vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni.
Egy 22x33 centiméteres tepsit és egy 15 centiméter átmérőjű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre. Nyújtsuk nagyjából 53 centiméter hosszú és 35 centiméter széles téglalappá. Kenjük rá a tölteléket úgy, hogy a szélein hagyjuk 5 centiméter üres helyet. A hosszabbik felénél kezdjük el feltekerni. A végeit nyomkodjuk össze, tegyük egy vágódeszkára a tekercset. Egy éles késsel szeleteljük fel nagyjából 3 centiméter széles szeletekre. 15 darabot kell kapnunk így. Fektessünk belőle 12 darabot a téglalap alakú tepsibe, hármat a kör alakúba. Nem baj, ha közel vannak egymáshoz, így lesz belőlük fészek.
Takarjuk le a tepsiket, hagyjuk kelni a csigákat még 45 percig.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Süssük a csigákat addig, amíg a tetejük aranybarna színt nem kap, nagyjából 23-27 percig. Hagyjuk kihűlni.
A mázhoz keverjük össze a porcukrot, a tejszínt, a vaníliakivonatot és a sót. Ha túl híg, adjunk hozzá porcukrot, ha túl sűrű, akkor pedig tejszínt. Ha kihűltek a csigák, kenjük meg őket a mázzal.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!