Egyszerű narancsos piskóta ragacsos narancssziruppal

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Még tavaszig tart a narancs szezonja, úgyhogy ilyenkor érdemes valamilyen finomságot készíteni belőle. A narancs, amellett, hogy ínycsiklandozó, tele van C-vitaminnal, úgyhogy influenzaszezonban duplán is megéri venni belőle.

Omlós, narancsos piskótából és isteni, ragacsos narancsszirupból áll ez a fenomenális sütemény, amit narancsgerezdekkel díszíthetünk. A tésztája kevés cukorral és teljes kiőrlésű liszttel készül.

Az eredeti recept sokkal kevesebb narancsot tesz a tésztába, de én szeretem az intenzív citrusos ízeket, úgyhogy megdupláztam a mennyiségét. Megosztom azért veletek az eredeti mennyiségeket is: ha csak enyhén szeretnétek érezni a narancs ízét a piskótában, akkor a narancshéjból fél teáskanállal, a narancsléből pedig csak egy evőkanállal tegyetek bele. 

A sütemény lelke a narancsszirup. Az elkészült piskótát szurkáljuk meg pár helyen, és így öntsük le a ragacsos sziruppal: ennek köszönhetően még egy plusz citrusosságot kap a tészta, a narancsos szirup be fog folyni a rétegek közé, és nem csak a sütemény tetején áll majd meg. 

Narancsos piskóta

narancsospiskótarecept

Hozzávalók 12 adaghoz:

  • 4 darab narancs
  • 60 gramm vaj
  • 220 gramm porcukor
  • 2 darab tojás
  • 40 gramm őrölt mandula
  • 5 gramm sütőpor
  • 160 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 2 evőkanál sovány tej
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vajazzunk ki egy 23 cm átmérőjű kerek vagy négyszögletes sütőformát.

Reszeljük le az egyik narancs héját, majd facsarjuk ki a levét egy másik naranccsal együtt. A másik kettő narancsot hámozzuk meg és szedjük gerezdekre.

Turmixoljuk össze a vajat, a cukor egyharmadát és a reszelt narancshéjat. Mehetnek hozzá a tojások, keverjük jól össze. Adjuk hozzá a mandulát, lisztet, sütőport, a narancslé felét és a tejet. Keverjük el jól az összetevőket.

Öntsük a tésztát az előkészített formába, kb. 20 percig süssük.

A maradék narancslevet keverjük össze a maradék cukorral, egy serpenyőben tegyük a tűzre. Ne forraljuk fel, előbb olvasszuk meg a cukrot. Utána mehet nagyobb lángon, hagyjuk, hogy picit besűrűsödjön a szirup.

A tésztát vegyük ki a sütőből, szurkáljuk meg pár helyen, öntsük le a meleg sziruppal, majd díszítsük a félretett gerezdekkel.

Fotó: Getty Images 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük