Puha, német krumplikenyér lisztmentesen – Bacontől lesz szaftos a tésztája

német krumplikenyér cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Akár magában, akár egy finom salátával főételként is megállja a helyét ez a szuperpuha krumplikenyér.

A Potthucke, vagyis a német krumplikenyér eredetileg Németországból, azon belül is Észak-Rajna-Vesztfália tartományból származik. Régen a krumplit a szegények eledeleként tartották számon, ebben a receptben meg szinte csak az van, így tényleg kevés pénzből kihozható.

Ma már ez az étel is megtalálható akár drágább éttermek étlapján is, hiszen a krumpli is igen változatosan elkészíthető étel. A potthucke azt jelenti, hogy kemencében sült, a kenyérke onnan kapta a nevét, hogy régen a tésztának, ami gyakorlatilag csak főtt krumpliból áll, több órán keresztül kellett a kemencében sülnie. 

Az elkészítése nagyon egyszerű, annyi a trükkje, hogy főtt és nyers krumplival kell egyszerre dolgozni. Liszt nem is szükséges hozzá, mert a krumpli tökéletesen összetartja a tésztáját, amelyet pirított bacon tesz szaftossá. Szuperul illik hozzá a tejföl vagy saláta. 

Német krumplikenyér

német krumplikenyér recept

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 1 kilogramm krumpli
  • 3 darab tojás
  • 1 fej hagyma
  • 100 milliliter tejszín
  • 150 gramm bacon
  • ízlés szerint
  • 0.5 kávéskanál bors
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 1 csipet rozmaring vagy kakukkfű
Recept idők

Elkészítés:

Alaposan mossuk és hámozzuk meg a krumplikat. Tegyünk félre 3-4 darabot, a többit kockázzuk fel, tegyük fel főni sós vízben. Főzzük körülbelül 20 percig, amíg megpuhul. Ezután szűrjük le, várjuk meg, míg kicsit kihűl, majd krumplinyomóval nyomjuk össze. 

A hagymát vágjuk apróra, a bacont is kockázzuk fel. Egy serpenyőben pirítsuk meg a bacont, a hagymát is dinszteljük meg. 

A maradék krumplit nagy lyukú reszelőn reszeljük le. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Egy tálban gyúrjuk össze az összetört főtt krumplit, a reszelt nyers krumplit, a hagymás-baconös keveréket, a tojást és a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá egy kevés szerecsendiót. Egy kenyérformát vajazzunk ki, kanalazzuk bele a masszát.

Süssük 55-60 percig. Várjuk meg, amíg kihűl, akkor szeleteljük. Ízesítsük egy kevés kakukkfűvel vagy rozmaringgal. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük