Puha, német krumplikenyér lisztmentesen – Bacontől lesz szaftos a tésztája
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Mennyei szendvicskrém aszalt paradicsommal: csicseriborsótól tartalmas
Illatos narancsos süti kukoricaliszttel: egyszerű kevert tésztája van
Tepsis kakukkfüves csirkeszárny: jó ropogós lesz a bőre
Akár magában, akár egy finom salátával főételként is megállja a helyét ez a szuperpuha krumplikenyér.
A Potthucke, vagyis a német krumplikenyér eredetileg Németországból, azon belül is Észak-Rajna-Vesztfália tartományból származik. Régen a krumplit a szegények eledeleként tartották számon, ebben a receptben meg szinte csak az van, így tényleg kevés pénzből kihozható.
Ma már ez az étel is megtalálható akár drágább éttermek étlapján is, hiszen a krumpli is igen változatosan elkészíthető étel. A potthucke azt jelenti, hogy kemencében sült, a kenyérke onnan kapta a nevét, hogy régen a tésztának, ami gyakorlatilag csak főtt krumpliból áll, több órán keresztül kellett a kemencében sülnie.
Az elkészítése nagyon egyszerű, annyi a trükkje, hogy főtt és nyers krumplival kell egyszerre dolgozni. Liszt nem is szükséges hozzá, mert a krumpli tökéletesen összetartja a tésztáját, amelyet pirított bacon tesz szaftossá. Szuperul illik hozzá a tejföl vagy saláta.
Német krumplikenyér
Hozzávalók 10 adaghoz
- 1 kilogramm krumpli
- 3 darab tojás
- 1 fej hagyma
- 100 milliliter tejszín
- 150 gramm bacon
- ízlés szerint só
- 0.5 kávéskanál bors
- ízlés szerint szerecsendió
- 1 csipet rozmaring vagy kakukkfű
Elkészítés:
Alaposan mossuk és hámozzuk meg a krumplikat. Tegyünk félre 3-4 darabot, a többit kockázzuk fel, tegyük fel főni sós vízben. Főzzük körülbelül 20 percig, amíg megpuhul. Ezután szűrjük le, várjuk meg, míg kicsit kihűl, majd krumplinyomóval nyomjuk össze.
A hagymát vágjuk apróra, a bacont is kockázzuk fel. Egy serpenyőben pirítsuk meg a bacont, a hagymát is dinszteljük meg.
A maradék krumplit nagy lyukú reszelőn reszeljük le.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy tálban gyúrjuk össze az összetört főtt krumplit, a reszelt nyers krumplit, a hagymás-baconös keveréket, a tojást és a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá egy kevés szerecsendiót. Egy kenyérformát vajazzunk ki, kanalazzuk bele a masszát.
Süssük 55-60 percig. Várjuk meg, amíg kihűl, akkor szeleteljük. Ízesítsük egy kevés kakukkfűvel vagy rozmaringgal.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors