Régi kedvenc a nagyi sütis füzetéből: a non plus ultra az egyik legfinomabb karácsonyi aprósütemény

6
Nyomtatás
npucover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Igazi régi klasszikus, de vigyázni kell vele, mert egy szempillantás alatt elfogy az összes csinos, habos tetejű linzer.

A non plus ultra tipikus régi kedvenc, olyan aprósütemény, amit a nagy ünnepnapokon a nagymama mindig nagy adagban készített. Tulajdonképpen ezt az édességet is sorolhatjuk a lagzis finomságok közé is. Első ránézésre csodálatot vált ki az emberből, és bár azt gondolhatod, hogy ezeket az édes sütiket bizony nehéz lehet legyártani, valójában pillanatok alatt el lehet készíteni - ám ha figyelmetlen vagy, el is lehet rontani.

A legfontosabb a non plus ultra készítésénél, hogy a cukorral nem szabad spórolni, még az sem baj, ha többet teszel a tojáshabba, mert lágy, krémesebb textúrájú lesz tőle. Saját tapasztalat beszél belőlem, ugyanis volt, hogy annyira beszélgettem sütés közben, hogy a cukrot kifelejtettem, a hibára a tészta adagolása közben jöttem rá, és sajnos a kisült kis érmék mind mentek a kukába. A citrom levét se hagyd ki belőle, szép fényessé teszi a habot.

Non plus ultra

npuct

Hozzávalók 25 darabhoz

A tésztához:

  • 20 dekagramm liszt
  • 5 dekagramm porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dekagramm vaj
  • 2 darab tojássárgája

A tojáshabhoz:

  • 2 darab tojásfehérje
  • 15 dekagramm porcukor
  • 0.5 darab citrom leve

A töltelékhez:

  • baracklekvár a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, keverjük hozzá a porcukrot, vaníliás cukrot, majd a vajat is morzsoljuk el benne, végül pedig a sárgáját is adjuk hozzá, gyúrjunk sima tésztát belőle. A begyúrt tésztát cipó alakban csomagoljuk folpackba, tegyük a hűtőbe pihenni 30 percre.

A hidegen történő pihenés után a tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 milliméteresre, majd sima kiszúróval szaggassuk ki. A tésztakorongokat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.

Öntsük a tojásfehérjéhez a porcukrot, facsarjuk bele a citrom levét, majd verjük lágy, krémes habbá, amit kanál vagy habzsák segítségével adagoljunk a tésztakorongok közepére úgy, hogy egy kis peremet hagyjunk szabadon a tészta szélén. A tojásfehérjehabos korongokat 170  fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt süssük meg.

Ezután várjuk meg, hogy kihűljenek az érmék, majd kezdjük el őket összerakni. Először fogjunk meg egyet, kenjük meg lekvárral, majd illesszünk hozzá még egyet, a kis sütiszendvicsek összerakását addig ismételjük, amíg a korongok el nem fogynak. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon