Mitől olyan finom a nyakleves? Másnaposságra különösen jól jön
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
A húsleves minden formában jólesik télen, gyógyít és életet ment, nyakból készítve pedig igazán finom.
A húsleves mindennapi eledelünk egész télen, gyakrabban esszük még a kenyérnél is. Most éppen nyakból készült, ennek több oka is van: egyrészt már rég érdekelt, hogy vajon miért kaphatta ez az étel agresszív másodjelentését, másrészt a nyak, felépítésénél fogva, tökéletes levesalap.
Az Etimológiai szótár két igen nyakatekert magyarázatot is ad a szó jelentésére. Az első, kézenfekvőbb változat szerint a "leves" vagy "lé" szó jelenthette a "baj"-t, gondot is, innen jöhetett a pofon, ami ugye egy kellemetlen dolog. A másik magyarázat szerint a leves valójában nem az ételre vagy folyadékra utal, hanem a "lebbent"( legyint) szóval azonos, tehát egy nyakba kapott enyhébb ütésről van itt valójában szó. Én mindenestre mindig úgy képzeltem, hogy a pofon épp olyan fájdalmas, mintha forró levessel nyakon öntenének.
A nyakból készült leves viszont jó dolog, met a nyak tele van csonttal, porccal, ínnal, mindez pedig garancia egy finom léhez. Lehet csirkéből vagy pulykából is készíteni, mehet mellé más aprólék is, és ilyen módon veszti el igazán értelmét az olcsó húsnak híg a leve mondás, mert lám, valójában ezekből az olcsóbb húsokból lesznek a legjobb levesek.
Nyakleves
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 kilogramm pulykanyak
- 500 gramm leveszöldség
- 1 teáskanál só
- 5 darab egész bors
- kakukkfű/lestyán/babérlevél
- gyömbér
- pár szem gomba
Elkészítés:
A nyakat lábosba tesszük, majd felöntjük körülbelül 5 liter hideg vízzel. Alacsony lángon kezdjük el melegíteni, majd ha felforrt, lehabozzuk a tetejét, fűszerezzük és további két órát gyöngyöztetve főzzük. Ezután beletesszük a megpucolt, tetszőlegesre vágott zöldségeket. Tovább főzzük, míg minden puha nem lesz.
Fotók: Ács Bori/Sóbors