Vajpuha zúzapörkölt sűrű szafttal - A pörkölt isteni finom mostohagyereke

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Külföldi egyetemista éveim alatt nem mindig volt pénzem színhúst venni, de vágytam valami pörköltes, szaftos ételre. Tanácstalanul álldogáltam a húspult előtt, és már majdnem lemondtam az aznapi húsadagról, amikor a barátom megkérdezte, hogy miért nem csinálok egy jó kis zúzapörköltet.

Bevallom, én zúzát eddig csak húslevesben ettem, olyankor rendszerint össze is vesztem az öcsémmel, hogy kié legyen ez a finom falat. Na de pörköltnek? 

Ezen a ponton derült ki, mennyire tudatlan vagyok zúzafronton. A zúza, annak ellenére, hogy belsőség és kinézetre sem túl elegáns, viszonylag előkelő helyen szerepel a magyarországi éttermek kínálatában. Kevesebben idegenkednek tőle mint a pacaltól, pedig ez is belsőség. 

Mi a zúza? A zúza a madarak zúzógyomra. A szárnyasok legtöbbször egészben nyelik le a magokat, ami először a begyükbe vándorol, aztán tovább megy a mirigyes gyomorba, ahol sósavval és emésztőnedvvel keveredve tovább puhul. Ezután ér a zúzógyomorba, ahol őrlőmozgással darabolja fel az ételt.

Természetesen erre a funkciójára a hentesnél már semmi nem emlékeztet, oda már megtisztítva kerülnek a zúzadarabok. Arra ügyelj, hogy megbízható hentestől vásárolj, de ez igazából minden húsfélére igaz, csak én a belsőségek esetében még óvatosabb vagyok. 

Akik idegenkednek a belsőségektől, nekik üzenem, hogy a zúza még pont úgy néz ki, hogy simán "eladhatja magát" húsnak. A tálalást sem kell túlbonyolítani, köretnek nokedlit vagy sima főtt krumplit tálalj mellé. Van egy kedvenc éttermem, egy úgynevezett "pörköltöző", ahol zöldborsófőzelékkel kínálják, az is tökéletes párosítás.

Bármilyen szárnyas zúzájából el lehet készíteni, én általában csirke- vagy pulykazúzát veszek, de kacsazúzával is érdemes kipróbálni. Olajon is lehet pirítani, de ha igazán finomat szeretnél, akkor használj kacsazsírt.  

A zúzapörkölt elkészítése nagyon egyszerű, csak sokáig, lassú tűzön, nem bolygatva kell főzni, hogy jól megpuhuljon. Így lesz vajpuha zúzád sűrű szafttal, amit aztán jól kitunkolhatsz friss kenyérrel. 

Zúzapörkölt

zúzapörkölt

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm csirke/kacsa/pulykazúza
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál olaj vagy kacsazsír
  • 1 darab zöldpaprika
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A zúzát folyó víz alatt alaposan megmossuk, majd jól lecsepegtetjük. Az apróra vágott hagymát olajon vagy kacsazsíron megdinszteljük, majd a tűzről levéve szórjuk rá a pirospaprikát. Tegyük bele a zúzát, keverjük, sózzuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Dobjuk bele a feldarabolt zöldpaprikát, forraljunk egyet rajta, majd lassú tűzön főzzük legalább 2 órán keresztül.

Az első órában ne emelgessük a fedőt, persze azért figyeljük, nehogy leégjen. Egy óra után kóstoljuk, sózzuk, ha szükséges, valamint ha elfőtt a víz alatta, pótoljuk.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük